NPO Radio 2 Top 2000

Hoe Patti Smith scoorde met afdanker Bruce Springsteen

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe Patti Smith scoorde met afdanker Bruce Springsteen

Patti Smith scoort in 1978 met 'Because The Night'. De track wordt geschreven door Bruce Springsteen, maar die vindt 'm niet goed genoeg. Producer Jimmy Iovine grijpt z'n kans.

De producer heeft zich vlak daarvoor onsterfelijk gemaakt bij Bruce Springsteen, door als technicus een belangrijke rol te spelen bij het produceren van het album Born To Run. Punk-icoon Patti Smith is tijdens die opnames geregeld aanwezig in de studio en ziet Iovine daar aan het werk. Ze raakt onder de indruk van zijn talent. Maanden later, als Jimmy tijdens zijn volgende klus door de band Foghat is ontslagen, is Smith de producer niet vergeten. Ze vraagt Jimmy om haar plaat Easter​ te produceren.

Afdanker van Bruce

Door een ongeluk loopt Patti in 1977 niet op schema bij het maken van datzelfde album. Er zijn te weinig liedjes en vooral: er is geen goede single. Iovine weet dat Bruce nog een liedje heeft liggen waar hij niks mee wil doen. Jimmy vraagt Springsteen of hij de demo aan Smith mag geven. Bruce gaat akkoord. Met tegenzin van zijn manager, die het onbegrijpelijk vindt dat Springsteen de track niet zelf uitbrengt.

Jimmy stapt met de demo naar Patti en vraagt haar om naar de track te luisteren. De zangeres hecht er waarde aan om haar eigen nummers te schrijven en heeft geen interesse. Ze neemt het cassettebandje na aandringen van Iovine wel mee naar huis, maar gooit ‘m daar in een hoekje. “Elke dag vroeg Jimmy aan me: ‘Heb je al geluisterd’? En als ik dan ‘nee’ zei, dan vroeg hij of we naar m’n flat zouden rijden om ernaar te luisteren”, vertelt ze later in documentaire The Defiant Ones.

Quote

Het was vlekkeloos geproduceerd. Met een geweldig refrein.

Patti Smith

Waardevolle luisterbeurt

Op een avond zit Smith op een telefoontje van haar vriend Fred te wachten. Het duurt lang voordat hij belt en uit verveling besluit ze de demo van 'Because The Night' alsnog op te zetten. Het blijkt een waardevolle luisterbeurt: “Ik speelde het af en het was vlekkeloos geproduceerd. Met een geweldig refrein. Het lag binnen m’n stembereik en was heel pakkend.” Smith begint er gelijk een eigen tekst op te schrijven. Zodra Fred die avond eindelijk belt, heeft zij het liedje af. Met dank aan hem:

Have I doubt, when I’m alone
Love is a ring, the telephone

De volgende dag stelt Jimmy weer z’n gebruikelijke vraag: ‘Heb je al geluisterd?’. Dit keer krijgt hij het antwoord waar hij al die tijd al op wacht. Binnen twee dagen staat de opname er al op en is de track zo goed als klaar om uitgebracht te worden. Iovines gelijk wordt bewezen: De single stormt de top tien van de hitlijsten binnen. Dat is zelfs voor Bruce de eerste keer. Alleen bij de hardcore punkfans valt de hit in iets minder goede aarde. Die verwijten Smith voor het grote geld te gaan. Dat kan de zangeres niet schelen: “Punk gaat om vrijheid. Ik zing verdomme wat ik zelf wil.”

Beluister 'Because The Night':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie