NPO Radio 2 Top 2000

Met haar Sasha Flute schrijft Lizzo fluitgeschiedenis

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Met haar Sasha Flute schrijft Lizzo fluitgeschiedenis

Niet alleen koning Willem-Alexander viert vandaag zijn verjaardag, ook Lizzo kan de slingers ophangen. Om deze heugelijke dag te vieren, werpen we een blik op een van haar vele talenten. Naast zangeres, songwriter en danseres, is ze namelijk ook nog eens een behoorlijk goede fluitist.

Met een combinatie van gospel, rap, soul en klassieke fluit maakt ze nummers zoals Good As Hell en Truth hurts en staat ze in juli op het North Sea Jazz Festival.

Sasha Flute

Eerder dit jaar stond de Amerikaanse zangeres Lizzo nog in de ZiggoDome in een neon bodysuit. "Hebben jullie me gemist, motherfuckers?", begroet ze het publiek, waarna ze haar show opent met The Sign, het eerste nummer van haar meest recente plaat, Special. De zangeres zet een energieke show neer met catchy nummers, indrukwekkende dansmoves en een heleboel curves op het podium.

Het vieren van een maatje meer is inmiddels uitgegroeid tot haar handelsmerk. En hoewel veel mensen haar - naast haar aanstekelijke nummers - vooral zullen associëren met bodypositiviteit, heeft de ster een opvallend talent. Lizzo kan namelijk dwarsfluit spelen en blinkt daar ook nog eens in uit.

Vanaf haar tiende levensjaar speelt ze het blaasinstrument en Lizzo ging zelfs met een studiebeurs naar de Universiteit van Houston om klassieke muziek te studeren. Haar eigen fluit, die ze de Sasha Flute noemt, is een terugkomend element in haar muziek en haar aanwezigheid op socials. En het instrument heeft zelfs zijn eigen Instagram.

About Damn Time

In 2022 heeft de popster een flinke zomerhit met About Damn Time. En ook daar is een centrale rol weggelegd voor haar fluit. In de videoclip, die is geregisseerd door Christian Breslauer, is Lizzo met haar dwarsfluit in een zwembad te zien, waar ze een solo doet.

Als de wereldster in 2022 met het nummer optreedt tijdens de BET Awards, verschijnt ze op het podium in een gouden discobal-outfit. Toch is het niet de opvallende uitdossing die de show steelt, maar haar dwarsfluit. Bekijk hieronder het optreden én haar uitgebreide fluitsolo.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kristallen optreden

Vorig jaar september krijgt de zangeres toestemming van The Library of Congress om tijdens een concert in Washington DC een 200 jaar oude kristallen fluit te bespelen, die ooit van de vierde president van de Verenigde Staten, James Madison was.

Een bijzonder moment voor zowel de artiest als het instrument, dat onder politie-escorte op het podium arriveert. "Ik ben de eerste persoon die het ooit heeft bespeeld, dus je staat op het punt om voor het eerst te horen hoe het klinkt", verkondigt Lizzo op het podium voordat ze het instrument bespeelt.

Op haar socials deelt ze zelf trots haar optreden met het eeuwenoude instrument. "Als fluitist is dit iconisch en ik zal er nooit overheen komen." Hieronder kun je het indrukwekkende moment terugkijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fluitgeschiedenis

Dankzij Lizzo is er een nieuw tijdperk in de fluitgeschiedenis aangebroken. Welke andere populaire artiest kan in 2023 het instrument volledig verwerken in haar muziek en vooral in haar identiteit als wereldster? Met nummers als Juice en About Damn Time is Sasha Flute aardig op weg om zich in het rijtje met legendarische instrumenten te scharen, waar ook onder andere Prince’s Cloud, B.B. Kings Lucille en Bo Diddleys Twang Machine toe behoren.

Ster advertentie
Ster advertentie