NPO Radio 2 Top 2000

Hoe een briefje voor Andrew Ridgeleys moeder leidde tot Wake Me Up Before You Go Go

foto: Screenshot YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe een briefje voor Andrew Ridgeleys moeder leidde tot Wake Me Up Before You Go Go

Met het vrolijke Wake Me Up Before You Go Go scoren de mannen van Wham! in 1984 een hit die de hele wereld over gaat. Gelukkig woont zanger Andrew Ridgeley destijds nog bij zijn ouders, want anders was het nummer waarschijnlijk nooit tot stand gekomen.

George Michael en Andrew Ridgeley leren elkaar kennen op hun middelbare school in het Britse dorpje Bushey. Samen met vier andere klasgenoten richten ze in 1979 het bandje The Executive op. Wanneer de band in 1981 uit elkaar gaat, gaan Michael en Ridgeley met zijn tweeën verder als Wham! Met het nummer Wham rap! boeken de twee meteen internationaal succes. Ook hun eerste album Fantastic uit 1983 met daarop Club Tropicana en Bad Boys slaat aan.

Briefje

Wham! is al snel succesvol in binnen- en buitenland. Ondanks dat blijft Andrew Ridgeley gewoon bij zijn ouders wonen. Niet omdat hij dat zo leuk vindt, maar omdat hij veel tourt en daardoor niet zo vaak thuis is. Daarom vindt Andrew het makkelijker om bij zijn ouders thuis te komen dan om een onbewoond huis te moeten onderhouden. Wanneer hij weer even thuis is, besluit hij een kort dutje te doen. Andrew plakt een briefje op zijn slaapkamerdeur met de tekst: ‘Wake me up up’, zodat zijn moeder hem wakker zal maken. Zonder dat hij het doorheeft, schrijft Ridgeley twee keer het woord ‘up’ op. Dit brengt George Michael op het idee voor een nieuw liedje. En zo ontstaat Wake Me Up Before You Go Go.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het liedje gaat over een nieuwe liefde, die de hoofdpersoon wakker moet maken om mee te nemen naar een dansfeest. George Michael schrijft het nummer helemaal zelf. “Ik wilde een energieke popplaat maken met de beste elementen van platen uit de jaren vijftig en zestig”, vertelt Michael over Wake Me Up Before You Go Go. “Dit wilden we combineren met onze eigen aanpak, die meer uptempo en een stuk jonger is dan sommige van die platen.”

Quote

Ik wilde een energieke popplaat maken met de beste elementen van platen uit de jaren vijftig en zestig

George Michael over Wake Me Up Before You Go Go

Videoclip

In de videoclip zien we George en Andrew vrolijk op het podium ronddartelen in een concertzaal die is afgeladen met vrouwelijke fans. Op de witte shirts van de bandleden staat in koeienletters de tekst ‘Choose life’. Het shirt wordt ontworpen door Katharine Hamnett, die ook politiek activiste is. Om die reden beweren sommige mensen dat ze met de shirts een boodschap tegen abortus wil overbrengen. Dat is iets wat ze ontkent. Hamnett zegt zich met het ontwerp te willen verzetten tegen oorlog, dood en vernietiging. “Het is niet bedoeld als protest tegen abortus”, verheldert ze.

foto: Screenshot YouTube

George Michael in de clip van Wake Me Up Before You Go Go met het 'choose life'-shirt

Afscheidsconcert

Na vijf succesvolle jaren besluit Wham! in 1986 op hun hoogtepunt uit elkaar te gaan. Het duo geeft een afscheidsconcert in het Wembley voor 72.000 mensen en brengt hun laatste single The Edge Of Heaven uit. George Michael en Andrew Ridgeley gaan solo verder. Waar Michael als soloartiest uitgroeit tot een van de meest succesvolle zangers ter wereld, komt Ridgeleys solocarrière niet van de grond.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wham! in de NPO Radio 2 Top 2000

Wham! staat in 2020 drie keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Wake Me Up Before You Go Go bezet positie 946.

Ster advertentie
Ster advertentie