NPO Radio 2 Top 2000

MEAU bezingt een giftige relatie in Dat Heb Jij Gedaan

foto: Bullet-Ray
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. MEAU bezingt een giftige relatie in Dat Heb Jij Gedaan

Ex-NPO Radio 2 TopSong Dat Heb Jij Gedaan betekent de grote doorbraak voor MEAU. Ze zet het nummer in binnen een uur op papier.

In 2021 is zangeres Meau Hewitt, beter bekend als MEAU, van de een op de andere dag niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekwereld. Ze start haar carrière op TikTok, waar ze al een aardige fanbase vergaart, maar breekt in 2021 pas echt door met nummer Dat Heb Jij Gedaan. Ze schrijft het nummer naar aanleiding van een schadelijke relatie.

Slopende relatie

MEAU gaat op 17-jarige leeftijd door een relatie waar ze mentaal een hoop pijn aan overhoudt. Jaren later kletst ze over deze relatie met een vriendin. "Ik dacht dat ik dat giftige hoofdstuk had afgesloten, tot ik het met een vriendin over háár toxische relatie had", vertelt ze aan De Morgen. "Emoties die ik jaren had opgekropt, borrelden weer op. Ik heb de tekst van Dat Heb Jij Gedaan in een uur op papier gezet, het moest eruit."

Quote

"Het is mooi, maar eigenlijk ook heel kut dat zoveel mensen zich in mijn nummer kunnen verplaatsen”

Herkenning

Dat het nummer zo'n enorm succes wordt, is een complete verrassing voor MEAU. "Ik wist wel dat ik een speciaal nummer had, maar ik had echt niet verwacht dat het zo zou doorbreken, om zo maar even te zeggen", vertelt ze aan NH Nieuws. "Het is zo'n persoonlijk verhaal, en ik had daarom denk ik juist niet verwacht dat zoveel mensen zich erin konden verplaatsen." Talloze mensen nemen contact op met de zangeres om hun eigen verhaal te delen. Jongeren die gepest worden, maar ook mensen die zelf in een giftige relatie zitten herkennen zich in het nummer. "Daarnaast kreeg ik ook ontzettend veel verhalen van vrouwen die met huiselijk geweld te maken hebben gehad. Dat is heel heftig. Het is mooi, maar eigenlijk ook heel kut dat zoveel mensen zich in mijn nummer kunnen verplaatsen”, vertelt ze in een interview met LINDA.

Triple platina

Het nummer schiet binnen no-time de hitlijsten in en is binnen 2 maanden 3 miljoen keer beluisterd op Spotify. De teller staat in 2024 op meer dan 78 miljoen. Intussen heeft het nummer de triple platina-status behaald en heeft de zangeres al meerdere prijzen gewonnen voor het nummer. Het album waar het nummer op staat, 22, behaalt in 2023 de gouden status.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat Heb Jij Gedaan in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat het nummer op plek 313 in de lijst der lijsten. Daarnaast staat ze samen met Racoon op plek 1543 met Dans M'n Ogen Dicht. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de NPO Radio 2 Top 2000? Check dan hier onze statistieken!

De Koninklijke 500

Wij zijn op zoek naar de beste muziek van eigen bodem. Kies jij voor Smoorverliefd van Doe Maar of toch liever Love You More van Racoon? Geef jouw favorieten nu door!

Stem hier voor De Koninklijke 500

Ster advertentie
Ster advertentie