NPO Radio 2 Top 2000

Suzanne Vega schreef 'Tom's Diner' over ochtenden in het restaurant

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Suzanne Vega schreef 'Tom's Diner' over ochtenden in het restaurant

Suzanne Vega neemt je in deze Top 2000 a gogo mee over de New Yorkse straten waar ze haar inspiratie opdeed voor ‘Tom’s Diner’.

Vega brengt het nummer in 1981 uit, maar het wordt pas echt een grote hit in 1990 als DNA ermee aan de slag gaat en een remix uitbrengt zonder haar toestemming. De manager van Suzanne was daar niet blij mee en wilde DNA aanklagen, maar zij wilde het nummer eerst horen. "Ik hoorde het en dacht: 'Dit is geweldig. Dit is geen parodie. Het wordt een hit in de dansclubs en daar blijft het bij', maar het nummer werd een wereldhit."

Tom's Restaurant

Het nummer is gebaseerd op meerdere ochtenden in Tom’s Restaurant op de hoek van 112th Street op Broadway. Suzanne vertelt: "Het was de hele nacht open, dus je kon hier koffie halen tijdens het studeren. Eerst heette het nummer Tom’s Restaurant, maar Tom’s Diner klonk veel beter." Suzanne is zelfs vereeuwigd op de menukaart van het restaurant, maar dan wel met haar naam verkeerd gespeld. "En zo word ik dan geëerd", zegt ze lachend.

Kijk hieronder naar de hele aflevering van Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Suzanne Vega in de Top 2000

Suzanne Vega staat in 2019 één keer in de lijst met 'Luka' op nummer 1482. Bekijk hier de hele lijst en neem ook eens een kijkje in de statistieken om te zien hoe Suzanne door de jaren heen door de lijst is gestegen en gedaald.

Foto omslag: still

Ster advertentie
Ster advertentie