NPO Radio 2 Top 2000

Lady Gaga’s Bad Romance is één grote modecampagne

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Lady Gaga’s Bad Romance is één grote modecampagne

In 2009 brengt Lady Gaga haar derde album uit: The Fame Monster. De eerste track van het album is Bad Romance, die gepaard gaat met een interessante clip.

De Amerikaanse Stefani Germanotta, beter bekend als Lady Gaga, breekt in 2008 door met Just Dance. Niet veel later komt ook Poker Face uit. Gaga pakt goed door, en brengt slechts een jaar later al haar derde album uit. The Fame Monster is een heruitgave van haar eerste album, en bevat onder andere ook Bad Romance.

Ontroerend maar bizar

Gaga brengt een deel van het nummer voor het eerst ten gehore tijdens Saturday Night Live, en vier dagen later is het nummer volledig te horen bij een modeshow van ontwerper Alexander McQueen. Gaga en McQueen zijn close. Zelfs zo close, dat de ontwerper een aantal kledingstukken uitleent aan Gaga en haar team voor de opnames van de clip. "We konden niet geloven dat hij ze opgestuurd had. Dat was een sterke leidraad in de clip”, vertelt Gaga aan i-d. McQueens esthetische, extravagante kledingstukken zetten de toon voor Gaga's visie op de clip. "Ik wilde heel graag de openingsscène als een mode advertentie neerzetten die ergens ontroerend was, maar ook bizar.”

De clip is geregisseerd door Francis Lawrence, die eerder al clips regisseerde voor Gwen Stefani, Britney Spears en Janet Jackson. "Het was een samenwerking. Hij is een echte popmuziek-video regisseur en filmmaker. Hij deed I Am Legend, en ik ben een gigantische Will Smith fan, dus ik wist dat hij de video kon uitvoeren op een manier waarin ik hem mijn raarste, meest psychotische ideeën kon vertellen", legt Gaga uit aan MTV News.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verliefdheid

De sterke focus op mode en de verhaallijn in de clip gaan niet per se hand in hand met het verhaal achter het nummer. “Er was absoluut wat whisky in de omgang bij het schrijven van dit nummer. Het gaat over verliefd zijn op je beste vriend", vertelt Gaga in een interview met Grazia India.

Lady Gaga in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat Gaga 6 keer in de lijst der lijsten. Haar hoogste notering is Shallow op plek 43. Bad Romance staat op plek 1272. Wil je meer weten over het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie