NPO Radio 2 Top 2000

Kaiser Chiefs spelen in 2005 op Live 8 met I Predict A Riot

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Kaiser Chiefs spelen in 2005 op Live 8 met I Predict A Riot

Zo’n 19 jaar geleden vond er wereldwijd een reeks concerten plaats in het kader van Live 8. Ook de Britse indierockband Kaiser Chiefs maakt z’n opwacht op een van de podia. En dat voorspelt (niet) veel goeds…

In de 90’s richten zanger Ricky Wilson, gitarist Andrew White, bassist Simon Rix, toetsenist Nick Baines en drummer Nick Hodgson de band Runston Parva (later Parva) op in Leeds. Het vijftal heeft het niet direct gemunt op eeuwige roem en wereldtournees. Dat is deels te wijten aan de piepjonge leeftijd van de meeste bandleden, maar vooral omdat zij hun pijlen op een ander, specifieker doel gericht hebben: optreden op Leeds Festival.

I Predict A Riot

In 2003 is het tijd voor een rebrand en kiest de band en nieuwe naam: Kaiser Chiefs. Waar sommige artiesten jaren moeten wachten op enig succes, maakt Kaiser Chiefs’ eerste single Oh My God in 2005 meteen wat los. Het nummer is goed voor een bescheiden 66e plaats in de Britse hitparade. En de tweede single die ze uitbrengen, I Predict A Riot scoort nog beter. Nadat in datzelfde jaar ook het debuutalbum Employment uitkomt, staan de mannen misschien niet op het podium van Leeds Festival, maar treden ze wel op Kaiser Chiefs in onder andere Paradiso, Pinkpop en Lowlands.

Een van de hoogtepunten van 2005 op festivalgebied is toch wel Live 8, dat op 2 juli 2005 plaatsvindt in elf steden binnen de toenmalige G8-staten en Zuid-Afrika. En Kaiser Chiefs zijn ook van de partij. Het repertoire van de band draait voornamelijk om chaotische avondjes uit in – jawel – Leeds. En als de band op het podium staat in Philadelphia, nemen de muzikanten die chaos en opwinding natuurlijk maar al te graag met zich mee:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie