NPO Radio 2 Top 2000

Led Zeppelin over het ontstaan van 'Stairway To Heaven'

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Led Zeppelin over het ontstaan van 'Stairway To Heaven'

Écht goede nummers hoeven geen hits te zijn geweest om toch tot klassiekers uit te groeien. Jimmy Page weet precies waarom 'Stairway To Heaven' legendarisch is.

Quote

'Stairway To Heaven' blijft zich ontvouwen in meerdere lagen.

Jimmy Page

Toto

De Britse hardrockband Led Zeppelin heeft zelden singles uitgebracht, met als gevolg dat het kwartet maar een handvol hits heeft gehad: 'Whole Lotta Love', 'Immigrant Song', 'Good Times, Bad Times' en 'Black Dog'. Het bekendste Zeppelin-nummer is 'Stairway To Heaven', ondanks dat het nooit op single verschijnt. De goed gelijkende cover van Far Corporation is in 1985 wél een bescheiden hit. Die studioband is samengesteld door Boney M.-producer Frank Farian en op deze opname horen we drie leden van Toto, waaronder Steve Lukather.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Unicum voor Led Zep

Er gaat natuurlijk niks boven het origineel van Led Zeppelin zelf. Tussen al het gitaargeweld op het vierde album wil gitarist Jimmy Page een fragiel liedje laten horen. Met zijn akoestische intro, 'lichtelijk middeleeuws' klinkende blokfluiten en het gebalanceerde arrangement, waarin geleidelijk naar een climax wordt toegewerkt, is 'Stairway' een unicum in het oeuvre van de groep. "Het blijft zich ontvouwen in meerdere lagen en sferen", zegt Page er vier decennia na dato over. "Iedereen speelt met bezieling en overtuiging, dat is overduidelijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie