NPO Radio 2 Top 2000

Sam Smith verwerkt liefdesverdriet in doorbraakhit 'Stay With Me'

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Sam Smith verwerkt liefdesverdriet in doorbraakhit 'Stay With Me'

Sam Smith breekt in 2014 door met zijn wereldhit 'Stay With Me'. Het nummer ontstaat echter in een emotionele en zware periode van Sams leven.

'Stay With Me’ komt voort uit een emotionele periode waarin Sam kampt met een gebroken hart. Maar hoewel het hart van Sam misschien verbrijzeld is, komt uit zijn mislukte relatie een zeer succesvolle carrière voort. In een interview ten tijde van de release, vertelt Sam dat hij zich tijdens het schrijven van het nummer in een donkere periode bevond. De zanger had destijds slechts onbeantwoorde relaties meegemaakt. Een groot deel van zijn debuutalbum Lonely Hour gaat dan ook over het onrustige liefdesleven van Sam. Het succes van het debuutalbum komt mede door de emotionele eerlijkheid die hij laat horen op zijn tracks. ‘Stay With Me’ is het tedere hoogtepunt van al het liefdesverdriet.

Ontstaan

Het nummer wordt geschreven in samenwerking met James Napier. Hij heeft onder andere samengewerkt met Disclosure, Clean Bandit en Ellie Goulding. Het nummer komt snel tot stand nadat een eenvoudige set piano-akkoorden en drumsounds de basis vormen. Als kers op de taart voegt Sam zijn vocale kunsten toe en zo ontstaat de uiteindelijke hit. De track wordt opgenomen in een studio in Old Street in Londen en komt uit op 14 april 2014. Het piekt onder andere op nummer 2 in de Billboard-lijsten. In combinatie met de zeer aangrijpende videoclip in Londen, wordt 'Stay With Me' het nummer waarmee Sam Smith de grote doorbraak van het jaar 2014 wordt. Tijdens zijn Grammy-speech wil hij dan ook graag één ding zeggen: "Ik wil graag de man waar ik verliefd op werd bedanken. Dankzij jou heb ik nu vier Grammy's."

Bekijk hieronder de videoclip voor Sam Smiths 'Stay With Me':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

'Stay With Me' van Sam Smith behaalde in 2019 plek 1600 van de Top 2000.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie