NPO Radio 2 Top 2000

Hoe Tracy Chapmans 'koffiehuisnummer' Fast Car uitgroeide tot nummer 1-hit

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe Tracy Chapmans 'koffiehuisnummer' Fast Car uitgroeide tot nummer 1-hit

De Amerikaanse singer-songwriter Tracy Chapman wordt vandaag 59 jaar. En om deze mijlpaal te vieren, duiken we in haar grootste hit Fast Car.

Pijnlijk integer, de tekst van Tracy Chapmans 'Fast Car'. Het nummer verschijnt in 1988 op single en wordt dankzij Chapmans emotionele stemgebruik en gitaarspel nummer 1 in de Nederlandse hitlijsten, maar moet daarvoor wel wat hobbels overwinnen...

Koffiehuis muziek

Als David Kershenbaum, de producent achter het titelloze debuutalbum van Chapman, de zangeres voor het eerst ontmoet, vertelt Chapman hem dat ze een nieuw nummer heeft geschreven. Ze speelt de cassette met daarop haar demo af en Kershenbaum is meteen laaiend enthousiast. Het nummer wordt in slechts een paar opnames opgenomen.

Maar ondanks een enthousiaste producent, lijkt het er even op dat het Fast Car het toch niet gaat halen. Het label, Elektra, moet namelijk nog goedkeuring geven, aangezien het refrein wordt voorafgegaan door drie lange coupletten. Maar bij het label zijn ze geen fan. Ze vinden Fast Car koffiehuismuziek, iets wat in de jaren ’80 helemaal uit de mode is geraakt. Het refrein moet volgens het label naar voren worden gehaald. Kershembaum doet een poging het nummer aan te passen naar de wensen van Elektra, maar besluit uiteindelijk dat het niet werkt. En zonder verder knipwerk wordt Fast Car dan toch uitgebracht.

Wembley

Uiteindelijk bereikt het nummer die zomer de Top 10, mede dankzij een bijzonder optreden van Chapman. Als Stevie Wonder ziek wordt, valt Chapman voor hem in tijdens een concert ter ere van de 70ste verjaardag van Nelson Mandela in het Wembley Stadium, Londen. Haar muziek valt in de smaak en één nummer raakt bij het publiek een gevoelige snaar: Fast Car.

Luister hier die live-uitvoering van het nummer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jonas Blue en Dakota

Fast Car groeit uit tot een klassieker en is, vooral in de afgelopen 10 jaar, vaak gecoverd. Artiesten als Sam Smith, Justin Bieber, Passenge, Chris Daughtry en Kelly Clarkson coveren het nummer live. In 2015 brengen Jonas Blue en Dakota hun versie van het nummer uit. Fast Car is 8 jaar geleden opnieuw goed voor een grote hit.

Welke versie heeft jouw voorkeur? Luister hieronder de uitvoering van Jonas Blue en Dakota:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tracy Chapman in de Top 2000

Fast Car van Tracy Chapman staat in 2022 op nummer 281 in de Top 2000. Benieuwd hoe haar nummers zijn gestegen en gedaald in de lijst door de jaren heen? Bekijk hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie