NPO Radio 2 Top 2000

Rufus Wainwright maakt indruk met live-uitvoering Hallelujah

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Rufus Wainwright maakt indruk met live-uitvoering Hallelujah

Je moet het maar durven: je wagen aan een van de meest geliefde nummers aller tijden. Op het podium van The Fillmore in San Francisco speelt Rufus Wainwright een schitterende cover van Leonard Cohens Hallelujah. Bekijk het optreden hieronder.

Na de dood van Jeff Buckley in 1997 neemt Rufus Wainwright, die de songwriter kende, een ode aan hem op. In dat nummer, Memphis Skyline, verwijst Wainwright naar Buckleys beroemde cover van Hallelujah van Leonard Cohen. Een paar jaar later zou Wainwright zijn eigen versie opnemen van het nummer, waarmee hij ook hoge ogen gooit.

In 2004 geeft Wainwright een optreden in The Fillmore in San Francisco, waarin Hallelujah op de setlist staat. Het optreden verschijnt later als live-album, waarop Wainwrights versie van Cohens nummer - naast fraai eigen werk als California, Oh What A World en Greek Song - een van de hoogtepunten is. Bekijk het optreden hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Shrek

Wainwright maakt de emotioneel geladen cover van Hallelujah niet voor een van zijn eigen platen maar, verrassend genoeg, voor de soundtrack van Shrek. Zijn versie is niet in de film zelf te horen (daarin komt de uitvoering van Velvet Underground-lid John Cale voorbij), maar de cover van Wainwright staat wél op de soundtrack.

De uitvoering van Wainwright, waarin een sobere pianomelodie centraal staat, is gebaseerd op de versie van Cale die in de film te horen is. Beluister hem hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rufus Wainwright in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Rufus Wainwright één keer in de NPO Radio 2 Top 2000, met Going To A Town. Het nummer staat op plek 1090.

Ster advertentie
Ster advertentie