NPO Radio 2 Top 2000

Golden Earring-grondlegger George Kooymans ernstig ziek

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Golden Earring-grondlegger George Kooymans ernstig ziek

George Kooymans, gitarist en grondlegger van de iconische Nederlandse rockband Golden Earring, lijdt aan de progressieve spierziekte ALS.

UPDATE - 14.55 uur

Golden Earring-manager Rob Gerritsen bevestigde eerder vandaag aan De Telegraaf/Privé dat George Kooymans ziek is. Hij wilde echter niet zeggen wat er precies met de iconische gitarist aan de hand is. Nu heeft Kooymans zelf een reactie gegeven aan het AD. "Ik ben inderdaad ziek, ik heb ALS. Het is een heel naar bericht en ik ben niet echt in de stemming om daar verder veel over te zeggen. Ik sta onder behandeling in het universitair ziekenhuis in Leuven. That's it", aldus de gitarist.

Het is op dit moment nog onduidelijk wat het tragische nieuws voor de toekomst van de Golden Earring betekent. Kooymans gaat er in elk geval niet vanuit dat hij zelf ooit nog op het podium zal staan. "Zoals het er nu uitziet, niet. Nu kan ik het niet en het is een progressieve ziekte. Optreden gaat helaas niet meer.’’

Golden Earring

In 1961 richt een dertienjarige Kooymans samen met zijn vijftienjarige buurjongen Rinus Gerritsen de band The Tornados op. Als de jongens erachter komen dat er al een band met die naam bestaat, besluiten ze hun naam te veranderen naar The Golden Earrings.

De band kent na de komst van Barry Hay (1967) en Cesar Zuiderwijk (1970) groot nationaal en internationaal succes. De rasmuzikanten maken furore met klassiekers als When The Lady Smiles, Twilight Zone en Long Blond Animal. De grootste hit van de mannen is zonder enige twijfel Radar Love. De nummer 33 uit de Top 2000 betekent in 1973 de internationale doorbraak van de Golden Earring. Het is Kooymans die met het idee voor de track komt.

Sinds 2016 vormde de gitarist ook een supergroep met Boudewijn de Groot en Henny Vrienten. Onder de naam Vreemde Kostgangers bracht het trio twee albums uit.

Classic Track

In 2019 kroop Bart Arens met Barry Hay en Rinus Gerritsen achter de mengtafel om Radar Love te ontleden. De mannen vertellen in Barts Classic Track onder meer over George zijn belangrijke aandeel in het ontstaan van de klassieker.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie