NPO Radio 2 Top 2000

The Clash schudt tv-kijkers wakker met London Calling

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. The Clash schudt tv-kijkers wakker met London Calling

Op 14 december 1979 lanceert The Clash hun derde studioalbum London Calling. Om dit te vieren trakteert de punkband de Amerikaanse tv-kijkers op een wervelende liveshow.

Als een donderslag bij heldere hemel wordt het Britse publiek in 1976 verrast door een compleet nieuw muziekgenre: punk. Sex Pistols is van meet af aan de vaandeldrager van de muziekstroming die synoniem staat met wanorde en onvrede, al volgen er snel tientallen bands in hun kielzog, waaronder Sham 69, The Undertones, Buzzcocks en The Damned. Een van de meest succesvolle groepen onder de eerste lading punkbands is The Clash.

London Calling

Tijdens zijn bestaan, tussen 1976 en 1985, staat The Clash in eigen land veertien keer in de Top 40, wat uitzonderlijk is voor een punkband. In 1991, nadat de groep al uit elkaar is, staan ze zelfs twee weken bovenaan de hitparade met Should I Stay Or Should I Go. Aanvankelijk bereikt de single in 1982 slechts een schamele zeventiende positie in de Britse hitlijst. Zowel London Calling als Bankrobber doen het beter, met respectievelijk een elfde en twaalfde plek in de charts.

Comedyshow met Larry David

The Clash komt echter het beste tot zijn recht wanneer het punkkwartet op het podium staat. De liedjes van de band duren maar een minuut of twee en worden met zoveel overtuiging gespeeld dat het voelt alsof je in een wervelstorm terecht bent gekomen. Terwijl in de VS punkbands als Dead Kennedys, Misfits, Ramones en Black Flag furore maken, wordt The Clash uitgenodigd om op te treden in de comedyshow Fridays, waarin ook Larry David (Curb Your Enthousiasm) zijn tv-debuut maakt. De energie spat ervan af!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Clash in de NPO Radio 2 Top 2000

The Clash stond in 2020 twee keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd of de punkband dit jaar weer in de NPO Radio 2 Top 2000 staat? Check het op Staat 'ie in de Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie