NPO Radio 2 Top 2000

Hey There Delilah is een onbeantwoorde liefdesbrief

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hey There Delilah is een onbeantwoorde liefdesbrief

Halverwege de 00's scoren de Plain White T’s met Hey There Delilah een internationale hit. Frontman en gitarist Tom Higgenson weet met zijn lied duidelijk indruk te maken op fans. Maar is de échte Delilah ook wel zo onder de indruk?

Tom Higgenson schrijft Hey There Delilah alweer 2 decennia geleden. Het nummer draait om een lange afstandsrelatie tussen een worstelende singer-songwriter en een universiteitsstudent in New York City. Die studente, de Amerikaanse hardloopster Delilah DiCrescenzo, bestaat echt. In tegenstelling tot de relatie.

Een blauwtje

Higgenson ontmoet DiCrescenzo een jaar eerder dankzij een gemeenschappelijke vriend. En de zanger vindt haar een van de mooiste meisjes die hij ooit heeft gezien. Geïnspireerd door de ontmoeting schrijft de singer-songwriter in de 6 maanden daarna Hey There Delilah. Hoewel Higgenson aangeeft dat de langeafstandsrelatie tussen de twee fictie is, vertelt hij aan Columbia College Today dat hij een lied over schrijft in de hoop indruk op haar te maken.

Helaas voor de muzikant is de atlete niet geïnteresseerd in een romantische relatie. DiCrescenzo heeft op dat moment namelijk al een vriend. Als het nummer uitkomt, weet ze dan ook niet goed wat ze van de ongebruikelijke move moet denken, vertelt ze tegen USA Today. "Als ik in de sportschool ben, speelt (Hey There Delilah, red.), als ik bij het zwembad ben, speelt het. Een deel van mij wil uit volle borst schreeuwen dat het over mij gaat. Een ander deel van mij wil ineenkrimpen en zeggen dat het niet zo is."

'Ondankbaar en onbeleefd'

In 2013 vertelt Delilah aan ESPN dat ze ondanks haar afwijzing wel druk voelt om fans van de Plain White T’s tevreden te houden. "Ze zouden teleurgesteld zijn als ze horen dat ik een vriendje heb. Elk meisje zou willen dat er een liedje over haar geschreven werd, en ze zouden denken dat ik ondankbaar en onbeleefd was om Tom te ontkennen." Zelf denkt Delilah dat als Higgenson haar niet op het spoor was gekomen, hij wel een andere muze had gevonden. "Wat mij betreft was ik op het juiste moment op de juiste plaats en ontmoette ik de juiste persoon."

Geen romance dus, wat de wereldwijde hit waarschijnlijk nóg populairder had gemaakt, maar DiCrescenzo en Higgenson blijven wel in contact. In 2008, als de Plain White T's naar de Grammy’s gaan, vragen ze DiCrescenzo om hen te vergezellen. En zij neemt de uitnodiging aan.

Geen liefde wel een hit

En Higgenson zelf? Met zijn nummer slaagt hij er misschien niet in het hart van DiCrescenzo te veroveren, maar hij scoort wel een megahit. Tegen Clickmusic vertelt hij dat Hey There Delilah in zijn ogen het beste nummer op het album is. "Ik denk dat ik bij dat nummer absoluut de meeste tijd aan de tekst heb besteed. Elke regel was belangrijk. Het is heel onthullend en kwetsbaar, maar het is heel simpel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Red Flags

Deze week kondigen de Plain White T's hun titelloze negende studioalbum aan en delen de bandleden hun nieuwste single Red Flags. Was Delilah ingegaan op de avances van Higgenson, dan was het nieuwe nummer misschien nooit geschreven. Ook deze single gaat namelijk over het roerige liefdesleven van de artiest: "Ik was aan het daten met iemand en het ging zo goed, maar in sommige gevallen dacht ik: Wacht, kan dit meisje het echt schelen? Geeft zij mij signalen dat dit niet werkt?", vertelt Higgenson tijdens de persconferentie. "Soms raak je zo verdwaald in de liefde en alle goede dingen dat je de slechte dingen negeert en dat is wat Red Flags is. Ik dagdroom over haar, maar er zijn allemaal red flags die ik negeer."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Plain White T’s in de Top 2000

Hey There Delilah is in 2022 opnieuw in de NPO Radio 2 Top 2000 terug te vinden. Het nummer is op plek 1921 de enige notering van Plain White T’s.

Ster advertentie
Ster advertentie