NPO Radio 2 Top 2000

'Psycho serial dater': Taylor Swift zet kritiek naar haar hand in Blank Space

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. 'Psycho serial dater': Taylor Swift zet kritiek naar haar hand in Blank Space

Het kan je eigenlijk niet zijn ontgaan: Taylor Swift staat vanavond in de Johan Cruijff ArenA met The Eras Tour. Een mooi moment om terug te blikken op haar hit Blank Space, waarin ze het beeld van serial dater dat van haar geschetst wordt op meesterlijke wijze naar haar hand zet.

De liefde – vlinders, worstelingen en natuurlijk de gevreesde break-ups – is waarschijnlijk het meest bezongen thema sinds… altijd. Ed Sheeran scoort een hit met Shape of You, Beyoncé verovert wereldwijd harten met haar single Crazy in Love en in 2009 debuteert Taylor Swift in de Nederlandse Top 40 met haar 'gedoemde romance'-nummer Love Story, de titelsong van haar tweede album Fearless.

'Psycho serial dater girl'

In de jaren die volgen, put Swift, zoals veel artiesten doen, uit haar persoonlijke ervaringen tijdens het schrijven van nieuwe muziek. Vooral in de begindagen van haar carrière verwerft de zangeres een reputatie vanwege haar break-up-anthems. Waar media zich aanvankelijk vooral richten op Swifts muziek, focussen outlets zich naarmate de jaren verstrijken meer en meer op het privéleven van de popster zelf.

"Psycho serial dater girl", zoals ze het zelf omschrijft. Er klinkt een hoop kritiek op het tempo waarop Swift haar vriendjes zou vervangen. Iets waar haar mannelijke collega’s - denk John Mayer, Mick Jagger - toch een stuk minder vaak over aan de tand worden gevoeld. "Je zult mensen hebben die zeggen: 'Oh weet je, het lijkt of ze alleen maar liedjes schrijft over haar ex-vriendjes', en ik denk eerlijk gezegd dat dat gewoon een heel seksistische invalshoek is", vertelt ze tegen E! News in 2014. "Niemand zegt dat over Ed Sheeran. Niemand zegt het over Bruno Mars. Ze schrijven allemaal over hun exen, hun huidige vriendinnen, hun liefdesleven en niemand zwaait daarover met een rode vlag."

'Interessant personage'

Datzelfde jaar brengt Swift in reactie op alle aantijgingen Blank Space uit, de tweede single van haar vijfde studioalbum 1989. Het is niet zozeer dat ze zich beledigd voelt. Het beeld dat wordt geschetst over haar, de vrouw die in de media wordt omschreven, intrigeert de zangeres zo dat ze besluit een nummer over haar te schrijven.

"Mijn eerste reactie was: 'Dat is jammer, dit is niet leuk voor mij'," vertelt de zangeres haar publiek tijdens een optreden in de Clive Davis Theatre. "Maar toen was mijn tweede reactie uiteindelijk: 'Hé, dat is eigenlijk een heel interessant personage waar ze over schrijven.'" Vervolgens omschrijft hoe ze het personage zelf voor zich ziet: "Ze vliegt de wereld rond om mannen te verzamelen, en ze kan ze allemaal krijgen. Maar ze is zo aanhankelijk dat ze weggaan en ze huilt. En dan krijgt ze er nog één in haar web en ze vangt ze op en sluit ze op in haar landhuis. En dan ze huilt in haar marmeren badkuip omringd door parels."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blank Space in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 komt Blank Space de NPO Radio 2 Top 2000 binnen en is sindsdien alleen maar gestegen in de lijst der lijsten. Check hier hoe het nummer door de jaren heen is gestegen en gedaald.

Ster advertentie
Ster advertentie