NPO Radio 2 Top 2000

Terugblik: laatste show Avicii op Nederlandse bodem

foto: Screenshot YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Terugblik: laatste show Avicii op Nederlandse bodem

Op 13 juni 2015 treedt Tim Bergling, beter bekend als Avicii, voor de laatste keer op in Nederland. De Zweed staat op het podium tijdens Pinkpop, maar heeft het daar overduidelijk minder naar zijn zin dan de festivalgangers.

Als in 2018 de documentaire True Stories uitkomt, krijgt het grote publiek de keerzijde te zien van Avicii's succesvolle carrière. De jonge muzikant wordt in korte tijd een wereldster met gigantische hits op zijn naam, maar vindt geen geluk in de druk en het steeds verder uitdijende tourschema dat daarbij komt kijken. Avicii moet avond na avond het podium op om fans te entertainen, maar haalt er zelf geen plezier uit.

Automatische piloot

Enkele maanden voor zijn Pinkpopshow heeft Avicii al besloten om na de zomer een tijdje te stoppen met touren. De Zweed wil niet langer de stress ervaren die bij het optreden en entertainen komt kijken en moet herstellen van een ernstige alvleesklierontsteking die hem al maanden parten speelt. Het valt recensenten op dat hij ook in Landgraaf niet gelukkig is op het podium. Zo tekent de recensent van 3voor12 op: "Eerlijk gezegd ziet het er een beetje akelig uit. Alsof hij werkelijk geen idee heeft waar hij is en ook niet meer kan geven dan wat de automatische piloot hem ingeeft. Erger nog: alsof hij in een dwangbuis zit, waar enkel die wapperende rechterhand uit mag." Jaren later weten we pas echt hoe moeilijk de muzikant het destijds had op het podium.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 2016 stopt Avicii definitief met optreden. Na 813 shows in slechts een paar jaar is het genoeg geweest voor de producer. In de tijd die volgt trekt de Zweed zich terug, maar toch vindt hij niet de rust die hij zoekt. Op 20 april 2018 wordt het levenloze lichaam van het dan 28-jarige muzikale multitalent aangetroffen in zijn hotelkamer.

Tim Bergling Foundation

Na zijn dood heeft de familie van Avicii de Tim Bergling Foundation opgericht. De stichting richt zich op het helpen van mensen met psychische problemen en zelfmoordgedachten, en focust zich daarnaast op zelfmoordpreventie.

Denk jij aan zelfmoord en heb je hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) of kijk op 113.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie