NPO Radio 2 Top 2000

'Smells Like Teen Spirit' video bestaat 25 jaar

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. 'Smells Like Teen Spirit' video bestaat 25 jaar

Kun je je nog de dag herinneren dat je thuiskwam van school of werk en 'Smells Like Teen Spirit' op tv zag? Toen begonnen de 90s pas écht!

Komt allen

Alweer een kwart eeuw geleden vonden de opnames plaats voor de videoclip van de Nirvana-single 'Smells Like Teen Spirit'. Tijdens een concert, twee dagen eerder, worden flyers uitgedeeld waarmee fans worden opgeroepen om naar de opnames van de videoclip te komen.

Er wordt massaal gehoor aan gegeven. Zoveel zelfs, dat er hele drommen pubers weer naar huis worden gestuurd, omdat ze niet in de studio passen.

Alles kapot

´Smells Like Teen Spirit´ wordt geregisseerd door de relatief onervaren Samuel Bayer. De opnames van de videoclip lopen nogal uit de hand wanneer de jongeren die figureren twaalf uur lang op de set worden gehouden en tot vervelens toe 'Smells Like Teen Spirit' horen (dat kan blijkbaar). Als Kurt Cobain ze toestaat een moshpit te vormen, slopen ze apparatuur en instrumenten. Dat is allemaal te zien in de videoclip. Bayer regisseert later beroemde clipjes van Green Day, The Cranberries, Robbie Williams, Garbage en Justin Timberlake.

Matt Dillon

Kurt Cobain wil de videoclip van 'Smells Like Teen Spirit' modelleren naar zijn favoriete film, Over The Egde uit 1979. In deze film over rebellerende en vernielzuchtige jongeren speelt een pas veertienjarige Matt Dillon de hoofdrol. Later schittert hij in Wild Things en There's Something About Mary. Een andere film die als inspiratie dient voor het clipje is Rock 'N' Roll High School van punkband Ramones, eveneens uit 1979. Hierin bezetten opstandige scholieren hun school omdat ze hun leraren spuugzat zijn.

'A denial'

Aanvankelijk is Kurt Cobain niet tevreden met de montage die Samuel Bayer heeft gemaakt van 'Smells Like Teen Spirit'. Samen met de regisseur gaat de zanger opnieuw de montageruimte in, in de hoop de videoclip meer surrealistisch te maken. De belangrijkste toevoeging van Cobain is één van de laatste shots uit het filmpje, met een close-up van de muzikant. Verveeld door de lange opnamedag, richt hij zich tot de camera en playbackt de slotzin 'a denial'.

Meest gedraaid

Wanneer de Europese tak van MTV wordt opgezet, zijn het vooral nog rockbands als Bon Jovi en Queen die veelvuldig op MTV te zien zijn. Nirvana is in 1991 een nieuwkomer voor het grote publiek, want de release van debuutalbum Bleach, twee jaar eerder, gaat bij de meeste mensen onopgemerkt voorbij. In één klap is Nirvana een fenomeen, dankzij die videoclip, die de toon zet voor een nieuwe generatie bands. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 'Smells Like Teen Spirit' de meest gedraaide videoclip is op de Europese MTV.

Hier is 'ie nog een keer!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie