NPO Radio 2 Top 2000

Mika vecht met Grace Kelly voor zijn identiteit  

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Mika vecht met Grace Kelly voor zijn identiteit  

"I could be brown, I could be blue, I could be violet sky", halverwege de 00's aast Mika op een platencontract. Maar als hij wordt afgewezen vanwege zijn eigenzinnige stijl, schrijft de jonge zanger als protest Grace Kelly.

In 2006 brengt Mika zijn debuutsingle Relax, Take It Easy uit. In 2012 vertelt de Libanese zanger tegen BBC Radio 1 dat hij heel graag een contract wil, omdat hij van zijn muziek wil kunnen leven. Maar de muzikale toekomst van de dan 23-jarige artiest is nog niet zeker.

Als hij aanklopt bij platenmaatschappijen is hij "niet indie genoeg" maar ook "niet pop genoeg". De labels dringen erop aan dat Mika zijn sound aanpast. Qua uiterlijk en geluid willen de ze dat de zanger zich meer gaat vormen naar Craig David, die op dat moment mateloos populair is in het Verenigd Koninkrijk.

Grace Kelly

Teleurgesteld, boos én geïnspireerd keert Mika huiswaarts, waar hij zijn frustraties uit in Grace Kelly. "Ik schreef het liedje op en zei ermee: Ik kan elke gewenste kleur hebben. Wat wil je in vredesnaam dat ik ben?" Volgens de zanger weten de labels ook niet wat ze precies van hem willen. "Jij weet niet wat je wilt, dus ik kan elke kleur van de regenboog zijn." En met die gedachte kiest hij Grace Kelly uit; Mika kan zich voordoen als wie dan ook, inclusief de wereldberoemde actrice en prinses. De Amerikaanse Grace wordt overigens niet alleen in naam gebruikt door Mika, ook haar stem is op het nummer te horen. De audiofragmenten zijn afkomstig van haar optreden in de film The Country Girl uit 1954.

De gewaagde zet van Mika blijkt een gouden greep. Met Grace Kelly scoort de singer-songwriter een nummer 1-hit in binnen- en buitenland. In december 2007 vertelt de zanger tegen Observer Music Monthly dat het scoren van zo’n gigantische hit "heel onwerkelijk" voelt. "Het is maar een liedje dat ik in mijn kamer heb geschreven." Maar dan wel 'maar een liedje' dat hem ironisch genoeg toch dat felbegeerde contract bezorgt.

Een bekend gezicht

De videoclip van Grace Kelly wordt geregisseerd door Sophie Muller. Zij werkt eerder samen met onder andere Gwen Stefani en Beyoncé. In de clip zingt Mika het nummer voor het jonge nichtje van de regisseur, die de tekst van Grace Kelly voor haar rekening neemt. Misschien herken je haar niet meteen, maar het meisje op de piano is Holly Mae Muller. En die kun je dan weer kennen van haar deelname aan het Eurovisie Songfestival namens het Verenigd Koninkrijk in Liverpool.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mika in de Top 2000

Ook in 2022 staat Grace Kelly in de Top 2000. Het nummer was goed voor de 1446e plek. Grace Kelly is daarmee maar liefst 140 plekken gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Bekijk in de statistieken hoe het nummer door de jaren heen door de lijst is gestegen en gedaald.

Ster advertentie
Ster advertentie