NPO Radio 2 Top 2000

Carole King en James Taylor spelen samen liveversie You've Got A Friend

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Carole King en James Taylor spelen samen liveversie You've Got A Friend

Op 9 februari viert Carole King haar 80e verjaardag. Daarom kijken we terug op een live-uitvoering van het nummer You've Got a Friend. Carole King slaat voor het liveoptreden de handen ineen met goede vriend James Taylor, die ook een hit scoorde met het nummer.

Carole King schreef het nummer You've Got a Friend, maar het is goede vriend James Taylor die het nummer voor het eerst uitbrengt. King zet haar versie uiteindelijk op haar album Tapestry. Het nummer heeft een belangrijke rol in zowel de carrières als de vriendschap tussen de twee artiesten.

Eén nummer, twee artiesten

Het nummer heeft de carrière van beide artiesten een behoorlijke boost gegeven. Voor James was het uitbrengen van de single genoeg om door te breken in de hitlijsten. Carole brengt haar versie van het nummer uit als onderdeel van het album Tapestry. In 1971 worden de vrienden beloond voor het geleverde werk. James ontvangt een Grammy in de categorie Best Male Pop Vocal. In hetzelfde jaar ontvangt Carole drie Grammy’s in de categorieën; Album of The Year voor Tapestry, Best Female Pop Vocal en Song of the Year voor het nummer You've Got a Friend. Een succesvol nummer voor een succesvolle vriendschap.

Een bijzondere vriendschap

Carole schrijft You've Got a Friend niet specifiek voor James, maar op het moment dat Carole het nummer aan James laat horen wordt het speciaal voor haar.

40 jaar later

In 1970 laat Carole voor het eerst een live-uitvoering van You've Got a Friend horen in The Troubadour in Los Angeles. James staat op dat moment boven vanaf het balkon te genieten. Carole en James treden vaak samen op en spelen dan ook vaak Carole's versie van het nummer. Ruim veertig jaar brengt het duo het nummer ten gehore in The Troubadour. Voordat ze de eerste akkoorden inzetten legt Taylor nog uit: "Ik heb het nummer al zo vaak gespeeld, maar het verveelt me nooit. Elke keer maak ik weer een connectie met het nummer en sta ik in gedachten weer in The Troubadour te kijken naar Carole die voor het eerst You've Got a Friend live speelt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

You've Got a Friend door Carole King staat op nummer 903 in de Top 2000. De versie van James Taylor staat op nummer 1225 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie