NPO Radio 2 Top 2000

Oasis maakt Top of the Pops-debuut met Shakermaker

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Oasis maakt Top of the Pops-debuut met Shakermaker

De zomer van 1994 is de periode waarin Oasis definitief doorbreekt in Groot-Brittannië. Shakermaker, de tweede single van de band uit Manchester, is zo'n succes, dat de band wordt uitgenodigd bij Top of the Pops.

Het eerste Oasis-album Definitely Maybe staat nog steeds te boek als een van de meest succesvolle debuutplaten aller tijden, met miljoenen verkochte exemplaren. De buzz voor de release van het album, dat verschijnt op 29 augustus 1994, is van tevoren al flink, dankzij de release van singles Supersonic en Shakermaker in de maanden ervoor.

Top of the Pops

Shakermaker verschijnt op 20 juni 1994, in een periode waarin het balletje steeds meer begint te rollen voor de gebroeders Gallagher. Een week later debuteren ze op het legendarische Glastonbury festival, en op de 29ste maken ze - omdat Shakermaker de elfde plek in de hitlijsten verovert - hun debuut in tv-programmaTop of the Pops.

Hoewel de instrumenten niet live zijn tijdens dat eerste nationale tv-optreden, is de zangpartij van frontman Liam Gallagher dat wel. Bekijk hieronder hoe Groot-Brittannië kennismaakt met een van de meest iconische frontmannen aller tijden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rechtszaak door Coca-Cola

Shakermaker levert Oasis echter niet alleen maar succes op. Niet lang na de release van de single wordt de band aangeklaagd door Coca-Cola, omdat het nummer te veel gelijkenissen vertoont met met I'd Like to Teach the World to Sing van The New Seekers, dat in 1971 werd geschreven voor een reclame van de frisdrankgigant.

Oorspronkelijk is de openingsregel van Shakermaker zelfs "I'd like to teach the world to sing, in perfect harmony", een direct citaat uit het nummer van The New Seekers. Oasis verandert de tekst in "I'd like to be somebody else, and not know where I've been", maar dat blijkt niet genoeg om Coca-Cola tevreden te stellen. De leden van Oasis moeten naar verluidt een schadeclaim van vijf ton betalen aan het bedrijf. "We drinken nu alleen nog maar Pepsi", zegt Noel Gallagher na afloop.

Het komt overigens nog wel goed tussen Coca-Cola en Oasis: in 2012 gebruikt het bedrijf het nummer Oasis voor een reclame ter ere van hun 125-jarig bestaan.

Bekijk hieronder een optreden van The New Seekers bij Koffietijd in 1972:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oasis in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Oasis vier keer in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is voor Don't Look Back in Anger op 141.

Ster advertentie
Ster advertentie