NPO Radio 2 Top 2000

Chris Isaak schrijft Wicked Game vóór een wilde nacht

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Chris Isaak schrijft Wicked Game vóór een wilde nacht

Wicked Game: sinds 2006 niet meer weg te denken uit de NPO Radio 2 Top 2000. Het schrijfproces van het nummer is allesbehalve traditioneel... Hier lees je waarom.

Er zijn talloze nummers die het verhaal vertellen van een nacht vol chaos, romantiek en fratsen: denk Love In An Elevator, Whole Lotta Rosie of Rock And Roll All Nite. Maar Amerikaanse zanger Chris Isaak geeft in 1989 een nieuwe draai aan dit populaire concept - hij schrijft wereldhit Wicked Game nog even snel vóór hij bezoek krijgt voor een wilde nacht.

Een gevaarlijke scharrel

Isaak weet het nog goed. Hij schrijft het nummer laat in de avond, na een belletje met een scharrel die langs wil komen. "Ze zei: 'Ik wil langskomen en praten', en 'praten' was een eufemisme. En ze zei: 'Ik wil langskomen en praten tot je niet langer kunt staan.' En ik zei: 'Oké, je komt langs'", vertelt hij aan Songfacts. Zodra hij ophangt, begint hij te twijfelen. "Oh mijn god. Ik weet dat ze gevaarlijk gaat zijn. Ze is altijd gevaarlijk geweest. Ze is een tijger. En hier ben ik, ik ga vermoord worden, maar ik doe dit", raast er door zijn hoofd.

Quote

'Ja, je bent prachtig schat, maar luister naar dit nummer!'

Chris Isaak

Hij kruipt in de pen, en niet veel later staat Wicked Game op papier. Sterker nog, tegen de tijd dat zijn scharrel voor de deur staat, is het nummer af. "En ik denk dat ze waarschijnlijk geïrriteerd was omdat ik enthousiaster was over het nummer. Ik was zo van: 'Ja, je bent prachtig schat, maar luister naar dit nummer!'"

Potlood bijten

Het schrijfproces was overduidelijk tamelijk makkelijk voor Isaak. Met inspiratie op de loer, in de vorm van een spannend bezoekje, was het niet moeilijk om de tekst op papier te zetten. "Ik denk dat je soms makkelijke hebt die snel komen en dan ben je blij - je bent van: 'Wow, waar kwam dit vandaan?' Het is zo snel te schrijven", vervolgt hij aan Songfacts over het schrijven van nummers. "En dan zijn er andere nummers die je schrijft en dan is het net alsof je huiswerk doet." Hij omschrijft die nummers als zwoegen en een hoop potlood bijten. "Meestal werk je hard. Maar soms heb je geluk."

Er zat dus wat tijdsdruk achter het schrijfproces, maar met een goede reden, als we Isaak moeten geloven over zijn wilde nacht. Desalniettemin wordt het nummer vaak bestempeld als 'een van de mooiste liefdesliedjes ooit'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Chris Isaak in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat Chris Isaak 2 keer in de lijst der lijsten. Blue Hotel staat op 1922. Wicked Game is zijn hoogste notering op plek 374. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie