NPO Radio 2 Top 2000

Het verhaal achter Aretha Franklins legendarische cover van Respect

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het verhaal achter Aretha Franklins legendarische cover van Respect

"Ooo, your kisses, sweeter than honey. And guess what? So is my money!" Vandaag in 1967 brengt Aretha Franklin haar versie uit van Respect.

Otis Redding is de man achter een van de grootste hits van Aretha Franklin. In 1965 scoorde hij namelijk als eerste een grote hit met Respect. Hij schrijft de track in één dag. De groovy arrangementen componeren kosten hem slechts 20 minuten.

Samen delen

Vlak voor zijn dood, in 1967, geeft de zanger nog aan dat Respect één van zijn lievelingsnummers is. Zowel om de catchy melodielijn als om de tekst. Iedereen wil een beetje respect als hij thuiskomt, toch?

Tijdens het Monterey Pop Festival in 1967 laat Redding zijn Respect live horen. Op dat moment heeft hij de versie van Franklin al gehoord. Hij begint zijn optreden met de woorden: "Het volgende nummer is een nummer dat een meisje van me afnam. Een goede vriend van mij. Dit meisje nam dit nummer van me af, maar ik ga het toch spelen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De cover van Franklin

Op Valentijnsdag 1967 neemt Franklin maar liefst drie succesvolle covers op. Naast Drown in My Own Tears van Ray Charles en A Change Is Gonna Come van Sam Cooke neemt ze ook haar versie op van Respect. De tracks verschijnen op haar elfde studioalbum I Never Loved A Man The Way I Love You.

Franklin, die zelf met het idee komt om het nummer te coveren, heeft zo haar eigen ideeën over het lied. Zij kans het als gospelartieste niet verkroppen dat het nummer van Otis een koortje noch een bridge heeft. Ze gaat daarom druk aan de slag. "Ik had Otis Redding het horen zingen", vertelt Franklin in CBS' 60 minutes over haar versie. "Ik heb het geoefend en mijn zus kwam langs en hielp me met de achtergrond. En we bedachten de cliché: 'Sock it to me'."

"Rita maakt dus haar eigen versie en die is net een klein beetje anders dan de versie van Otis Redding, want Otis Redding had bijvoorbeeld geen bridge in zijn versie", vertelt Morad in Het Verhaal Achter... Ook het kenmerkende spellen van het woord respect komt alleen voor in de uitvoering van Franklin. "Nee dat zei hij niet", beaamt Franklin in een interview met CBS. "Ik vond dat ik het moest spellen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tijdloze boodschap

Volgens de Queen of Soul is de betekenis van het nummer altijd hetzelfde gebleven. "Iedereen wil respect, iedereen heeft respect nodig, van de jongeren tot de oudsten en daartussen in, man, vrouw, iedereen wil respect en gewaardeerd worden."

Het verhaal achter... Respect van Aretha Franklin

Video niet beschikbaar

Aretha Franklin in de NPO Radio 2 Top 2000

Aretha Franklin staat vijf keer in de NPO Radio 2 Top 2000 van 2022. Met Respect als hoogste notering op plek 632. Benieuwd welke nummers op welke plek staan en hoe ze door de jaren heen omhoog en omlaag zijn gestemd? Neem dan eens een kijkje in de statistieken van de Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie