NPO Radio 2 Top 2000

Roller Coaster brengt Danny Vera tot grote hoogte

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Roller Coaster brengt Danny Vera tot grote hoogte

"Danny Vera heeft zijn eigen Bohemian Rhapsody geschreven", zei Rob Stenders in 2019 over Roller Coaster. Dit jaar stoot de Zeeuwse songwriter uitgerekend met deze plaat Queen van de troon.

Als je een nummer uitbrengt dat plotsklaps in de hoogste regionen van de Top 2000 binnenkomt, blijkt het vaak lastig om die stijgende lijn voort te zetten. Soms is een liedje zo verbonden aan een bepaald kalenderjaar dat het nummer vroeg piekt en daarna langzaam afdaalt naar lagere posities. Andersom komt overigens ook voor; dat liedjes op een hele respectabele positie in de lijst worden verwelkomd en dan steeds verder omhoog klimmen. Toch leek het voor Danny Vera na de vierde plek vorig jaar niet gekker te kunnen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eigen verhaal

Toch dringt Roller Coaster dit jaar nog veel meer harten binnen. Het nummer krijgt voor veel mensen een diepere betekenis tijdens de coronacrisis. En ook op speciale gelegenheden wordt de plaat veelvuldig gedraaid. Van uitvaarten tot trouwerijen: Roller Coaster is er op veel gedenkwaardige momenten in het leven van mensen bij. “Ik had er zelf een verhaal bij, dat ik vertelde bij optredens, maar dat doe ik niet meer”, zegt Danny Vera onlangs in een interview. “Iedereen heeft er zijn eigen verhaal bij gemaakt. Daar laat ik het maar bij. Dat is misschien wel beter.”

'Niet meer van mij'

“Het voelt wel alsof het liedje niet meer van mij is”, reageert Danny Vera in een ander interview. “Het is zo groot geworden, het is bijna een traditional.” In de Top 2000 gaat de muzikant alle noteringen van zijn muzikale helden voorbij. “Hoger dan Elvis. Belachelijk, toch?”, lacht hij, om vervolgens eraan toe te voegen dat hij er weldegelijk dankbaar voor is dat zijn liedje zoveel mensen raakt. Het lied is dan ook universeel in zijn betekenis. Vera schrijft het na het overlijden van zijn vader. De magnoliaboom die wordt bezongen in de ‘vrij eenvoudige tekst’, zoals de sympathieke Zeeuw de songtekst van Roller Coaster zelf schetst, staat bij hem in de achtertuin in Middelburg.

Veteraan

De achtbaan waarmee Danny Vera de eregalerij van de popmuziek binnendringt, begint te rijden op 15 maart 2019, wanneer Roller Coaster wordt uitgebracht. Op dat moment mag de muzikant zichzelf al als veteraan bestempelen. Sinds 2002 brengt hij met enige regelmaat platen uit. Toch blijkt Roller Coaster al snel een uitblinker in zijn repertoire, want nooit eerder wordt een liedje van hem zo massaal omarmd. Zijn nummer My Confession is weliswaar een onverwachte radiohit in Turkije in 2002, maar het debuutalbum dat hij dat jaar opneemt voor Universal verkoopt zo magertjes dat zijn contract daar niet verlengd wordt. Daarna probeert Vera het op eigen kracht, al worden de verkoopresultaten pas in 2013 zichtbaar in de Album Top 100.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

VI

Vera gelooft heilig dat hij zijn eigen route moet uitstippelen en hij reist het hele land door, van Goes naar Leek tot Deventer en Hoorn en weer terug. “Ik had veel geld kunnen verdienen door covers te spelen op bedrijfsfeesten, maar dat heb ik niet gedaan”, zegt hij in een interview. “Ik wilde doen waar ik zelf zin in had.” Johan Derksen behoort tot Danny's grootste fans en vraagt hem in 2009 om de functie van huisband te vervullen in de voetbaltalkshow Voetbal International, of kortweg VI.

Niet als single bedoeld

Het programma helpt Vera om zijn naam te vestigen en zijn shows verkopen steeds vaker uit. Toch krijgt zijn carrière pas echt een flinke duw wanneer hij Roller Coaster uitbrengt. Een liedje dat helemaal niet als single bedoeld is. Toch is onze Rob Stenders onmiddellijk weg van de prachtige ballad. En hij is niet de enige die meteen verkocht is. “Het leek wel een gekkenhuis toen het liedje een aantal keren op de radio voorbijkwam”, zegt de zanger over het plotselinge succes in 2019. “Ik hoorde dat automobilisten zelfs aan de kant gingen staan en sommige luisteraars een traantje moesten wegpinken.”

Het nieuwe nu

Zonder het ook maar verwacht te hebben, wordt 2019 een spreekwoordelijke ‘roller coaster’ voor Danny Vera, zo vertelt hij in Klantenservice van Rob en Caroline. “Mijn vader is drie jaar geleden overleden en mijn moeder toen ik 24 was. De ene keer sta ik in een volle zaal van Paradiso en dan kom je thuis en hoor je dat een vriend zelfmoord heeft gepleegd. Je gaat door hele mooie dingen, maar daartegenover staat vaak iets negatiefs.”

Ondanks alle negatieve dingen die 2020 met zich meebracht, kan het jaar voor Vera niet meer stuk. Zijn nieuwe plaat The New Now komt binnen op nummer 1 in de Album Top 100, hij schrijft pophistorie met Roller Coaster en is vader geworden. De achtbaan staat voor Danny Vera nog lang niet stil.

Je hoort Roller Coaster op 31 december tussen 23.00 en 00.00 uur op NPO Radio 2.

Volg de NPO Radio 2 Top 2000

Jouw Top 2000 Thuiscafé is van 25 t/m 31 december dag en nacht geopend! Je volgt de lijst der lijsten via radio, tv en online. Bekijk de lijst van dit jaar.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie