NPO Radio 2 Top 2000

Robin en Barry Gibb wilden na overlijden Maurice niet door als Bee Gees

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Robin en Barry Gibb wilden na overlijden Maurice niet door als Bee Gees

De gebroeders Gibb hadden nooit verwacht zo'n enorm succes te worden. Ze groeiden op in een arm gezin, maar nadat zij vertrokken uit Australië en begonnen op te treden ging het hen voor de wind.

De Bee Gees werden opgericht in 1958 en bleven tot de dood van Maurice Gibb in 2003 actief. Tijdens deze periode zijn de broers wel een keer uit elkaar gegaan. De naam Bee Gees kwam in eerste instantie niet van 'Brothers Gibb' zoals veel mensen dachten, maar was gebaseerd op de naam van de radio-dj aan wie ze werden geïntroduceerd: Bill Gates. Later werd de naam echter wel geassocieerd met 'Brothers Gibb'.

Volgens Robin Gibb konden de Bee Gees na het overlijden van Maurice Gibb niet onder deze naam verder gaan, ook al was oudere Bee Gees-broer Barry Gibb nog wel in leven. De twee broers gingen daarna samenwerken met artiesten als Barbra Streisand en bleven zelf optreden onder hun eigen namen.

'Ik voel me een Bee Gee op mezelf'

"Ik zie mezelf sowieso niet als solo-artiest. Ik voel me nu een Bee Gee op mezelf. Wanneer je kijkt naar andere groepen als The Beatles en Fleetwood Mac, die doen allemaal dingen alleen. Maar ze blijven altijd deel uitmaken van die groep. Barry en ik zullen altijd nog samenwerken", vertelde Robin Gibb in een interview in 2005.

De zanger vindt het ook belangrijk om af en toe terug te kijken naar waar hij vandaan komt: "Ik kan me nog herinneren dat we met z'n drieën een bed deelden. Zo arm waren we. We zaten in dit bed en droomden er van om succesvol te worden. We zaten in deze droom, maar we hadden geen enkele reden om te denken dat deze ook verwezenlijkt zou worden."

Mix van invloeden

Net als veel andere bands werden ook de Bee Gees beïnvloed door The Beatles. "Zij waren ook een rock-groep die hun eigen harmonieën deden. Ze waren enorm en hadden een effect op alles en iedereen. Wij zagen dít echt als 'the way to go'", legt Robin Gibb uit. Ook waren ze enorm geïntrigeerd door de zwarte invloeden uit de Verenigde Staten zoals Motown en Atlantic Records. Deze invloeden mixten en vormden samen het later welbekende Bee Gees-geluid.

Bekijk hier een optreden uit de latere jaren van de Bee Gees:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 2003 overleed Maurice Gibb. In de jaren daarna hebben broer Barry en Robin nog opgetreden, maar de Bee Gees zijn in 2003 wel officieel opgeheven. In 2011 werd bekend dat Robin Gibb kanker had, en op 20 mei 2012 overleed hij aan de gevolgen van de ziekte. Barry Gibb is op dit moment nog het enige levende lid van de Bee Gees.

Bee Gees in de Top 2000

In 2021 staan de Bee Gees maar liefst twaalf keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Stayin' Alive, How Deep Is Your Love en More Than A Woman staan bovenaan hun noteringen. Benieuwd naar de rest? Bekijk hier de hele lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie