NPO Radio 2 Top 2000

John Deacon pakt hoofdrol bij live-versie Queens Another One Bites the Dust

foto: Artwork single
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. John Deacon pakt hoofdrol bij live-versie Queens Another One Bites the Dust

John Deacon stond bekend als het meest verlegen lid van Queen, maar met zijn basspel vertolkte hij een hoofdrol in de sound van de band. Een van de songs waarin dat het meest duidelijk wordt is Another One Bites the Dust. Bekijk hier de live-uitvoering van Queen op Wembley.

Naast de flamboyante Freddie Mercury is John Deacon een sobere aanwezigheid op het podium tijdens optredens van Queen. Maar bij Another One Bites the Dust, dat door Deacon zelf geschreven is, pakt de bassist de hoofdrol op het podium voor tienduizenden toeschouwers op Wembley.

Bekijk het legendarische optreden uit 1986 hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geïnspireerd door CHIC

Deacon schrijft Another One Bites the Dust nadat hij in de vroege jaren 80 optrekt met Bernard Edwards en Nile Rodgers van CHIC, en het nummer Good Times hoort. De iconische baslijn van Another One Bites the Dust is rechtstreeks terug te herleiden naar de discohit uit 1979.

"Die plaat van Queen ontstond omdat hun bassist wat tijd met ons doorbracht in de studio", vertelt Edwards aan NME. "Maar dat is oké. Wat niet oké is, is dat de pres begon te schrijven dat wij het nummer van Queen gejat hadden! Kan je het geloven? Good Times kwam een jaar eerder uit, maar het was onvoorstelbaar voor ze dat zwarte muzikanten op die manier konden innoveren."

Overigens is Deacon niet alleen de songwriter en bassist van Another One Bites the Dust, de Brit multitaskt zich een weg door het nummer. Zo speelt hij solo- en slaggitaar, de pianotrack (die achterstevoren wordt afgespeeld) en zorgt hij voor percussie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met dank aan The King of Pop

Hoewel Queen in 1980 een wereldwijde hit scoort met Another One Bites the Dust, is de band in eerste instantie niet van plan om het nummer als single uit te brengen. Het zetje om dat tóch te doen komt uit een onverwachte hoek: die van Michael Jackson.

Na een optreden van Queen in het Los Angeles Forum overtuigt Jackson de band om Another One Bites the Dust als single uit te brengen. "Michael en zijn broers kwamen naar ons toe en zeiden: 'Dit is een geweldig nummer, je moet het uitbrengen'", vertelt Roger Taylor in 2009 aan Q Magazine.

Another One Bites the Dust in de NPO Radio 2 Top 2000

Another One Bites the Dust is 1 van de 36 noteringen voor Queen in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2022 staat het nummer op plek 414 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie