NPO Radio 2 Top 2000

Het echte verhaal achter Jimi Hendrix' Purple Haze

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het echte verhaal achter Jimi Hendrix' Purple Haze

Jimi Hendrix heeft in zijn 4 jaar van mainstream succes rockmuziek volledig op de schop genomen. Zijn tragisch korte carrière laat een significant grote impact achter op de rockwereld, en Purple Haze heeft daarin een groot aandeel. Maar waar gaat het nummer nu precies over?

In 1966 stapt James Marshall Hendrix in het vliegtuig naar Londen, met niet veel meer bij zich dan het pak dat hij die dag draagt. Niet veel later verandert hij zijn naam in Jimi Hendrix en tekent hij een contract met managers Chas Chandler en Michael Jeffery. Samen met Chandler vindt hij een gitarist en drummer, en zo is The Jimi Hendrix Experience geboren. Hendrix op gitaar en zang, Noel Redding op de bas en Mitch Mitchell op de drums. Een jaar later brengen ze hun debuutalbum Are You Experienced? uit, met daarop onder andere Hey Joe én rockklassieker Purple Haze.

Excuse me, while I kiss the sky...

Over de jaren heen wordt er mateloos gespeculeerd over de betekenis achter het nummer, en de rits vermoedens is eindeloos. Gaat het over wiet? LSD? Over seks? Over de Vietnamoorlog? Teksten als 'Actin' funny, but I don't know why' en 'Excuse me, while I kiss the sky', doen vermoeden dat de paarse waas slaat op een drugstrip. Maar tegelijkertijd geven teksten als 'Whatever it is, that girl put a spell on me' weg dat het over een vrouw gaat. Anderen suggereren dat de stijl van het nummer en bepaalde teksten zouden kunnen hinten naar de Vietnamoorlog. De aannames lopen zo uit de hand, dat er zelfs een wietplant vernoemd is naar het nummer.

Paarsige waas

Hendrix krijgt de inspiratie voor Purple Haze na een concert in Londen. Hij is groot fan van stripboeken en zit op dat moment middenin Night Of Light van Philip José Farmer. Het boek omschrijft een 'paarsige waas', wat Hendrix aan het denken zet. Hij heeft kort daarna een droom dat hij onder de zee loopt, schrijft hier 1000 woorden over en kort het daarna in tot het nummer dat we nu kennen als Purple Haze. Een tijd later verklaart Hendrix dat het nummer gaat over een ervaring met een vrouw in New York, die zo'n impact op hem heeft dat het lijkt alsof ze voodoo op hem beoefent.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nalatenschap

Purple Haze gaat de geschiedenis in als een van de grootste rockklassiekers ooit gemaakt. Het nummer heeft, tezamen met het album waar het op staat, Jimi Hendrix en zijn Experience definitief op de kaart gezet en het rocklandschap voor altijd veranderd. The Jimi Hendrix Experience treedt nog een aantal jaren samen op, waaronder op het legendarische Woodstock 1969, waar Hendrix zijn indrukwekkende versie van het Amerikaanse volkslied vertolkt. In 1970 overlijdt Hendrix onverwachts op 27-jarige leeftijd in Londen, door de gevolgen van een overdosis slaappillen.

Jimi Hendrix in de NPO Radio 2 Top 2000

Jimi Hendrix staat in 2023 met 6 noteringen in de lijst der lijsten. Zijn hoogste notering is All Along The Watchtower op 358. Purple Haze staat op plek 1616.

Ster advertentie
Ster advertentie