NPO Radio 2 Top 2000

John Bonham levert legendarische drumsolo op Led Zeppelins Moby Dick

foto: YouTube Screenshot
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. John Bonham levert legendarische drumsolo op Led Zeppelins Moby Dick

Led Zeppelin-slagwerker John Bonham staat bekend als een van de grootste drumvirtuozen uit de muziekgeschiedenis. Deze liveopname uit 1973, waarop de Engelsman Moby Dick speelt, bewijst waarom.

De vier leden van Led Zeppelin staan bekend als virtuozen op hun instrument: Robert Plant op zang, John Paul Jones op bas, Jimmy Page op gitaar en John Bonham op drums. Laatstgenoemde pakt tijdens optredens van de band zijn moment met Moby Dick, de instrumentale track van Led Zeppelin II. Bekijk hieronder hoe Bonham in 1970 een drumsolo speelt in de Royal Albert Hall

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De hele versie

De bovenstaande versie van Moby Dick verscheen op is flink verkorte versie: de drie minuten in de video zijn afkomstig uit een volledige versie die maar liefst een kwartier duurt.

Bekijk hieronder de volledige opname:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moby Dick

Het nummer ontstaat wanneer Jimmy Page tijdens de opnames van Led Zeppelin II de studio betreedt terwijl Bonham aan het improviseren is. Page neemt de sessie op, en snijdt er verschillende delen uit, waarover hij samen met John Paul Jones een bluesy riff speelt. Het resultaat is Moby Dick, de track waarmee het album (waarop ook tracks als Whole Lotta Love, Heartbreaker en Ramble On staan) wordt afgesloten.

De drumsolo van Bonham blijft een vast ingrediënt tijdens de optredens van de legendarische band. Tot zijn vroege dood - hij overlijdt in 1980 op 32-jarige leeftijd - levert hij onnavolgbaar drumwerk. Ruim veertig jaar later staat 'Bonzo' nog altijd bekend als een van de grootste drummers uit de popgeschiedenis.

Led Zeppelin in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 is Led Zeppelin acht keer te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is voor Stairway to Heaven op plek 7.

Ster advertentie
Ster advertentie