NPO Radio 2 Top 2000

Donna Summer maakte toekomstmuziek met 'I Feel Love'

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Donna Summer maakte toekomstmuziek met 'I Feel Love'

In 1977 brengt Donna Summer de discohit 'I Feel Love' uit. Het nummer wordt niet overal gedraaid, omdat het té sensueel bevonden wordt... Maar is tóch een hit!

Ongelukje

De beat van 'I Feel Love' is per ongeluk gemaakt. Giorgio Moroder, die de plaat produceert, onthulde jaren na dato dat de technicus per ongeluk de snelheid werd verdubbelde. "Dat werd het kenmerk van de opname." Donna Summer is niet meteen overtuigd dat het een hit kan worden, maar ze geeft het nummer het voordeel van de twijfel. Summers ongelijk wordt bewezen wanneer 'I Feel Love' een groot succes wordt.

Quote

Het gaat om seksueel verlangen.

Tilman Baumgärtel

Volledig gemaakt met synthesizers

Wanneer muziekproducer Brian Eno het nummer 'I Feel Love' voor het eerst hoort, zegt hij tegen David Bowie: "Ik heb het geluid van de toekomst gehoord!" Het elektronisch geladen nummer wordt een grote internationale hit en is van grote invloed op de ontwikkeling van elektronische muziek, maar ook op het Bowie-album Heroes. Het is de eerste hit die volledig vervaardigd is door een synthesizer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Te sensueel

Niet elk radiostation wil het nummer draaien. Sommige stations vonden het nummer te sensueel. "De tekst maakt er geen geheim van dat het gaat over seksueel verlangen", schrijft de Duitse journalist Tilman Baumgärtel over het nummer. 'I Feel Love' voelt zwoel aan en scoort ook goed in de gayscene. Een reden voor sommige stations om het nummer te controversieel te vinden en dus te vermijden in de ether.

Top 2000

In Nederland slaat de plaat ook aan en behaalt Donna Summer in de Nederlandse hitlijsten eindelijk een nummer 1-positie. In de Top 2000 staat het nummer 'I Feel Love' al sinds 1999 in de lijst. Naast deze hit volgen er nog velen, waaronder 'State Of Independence', 'MacArthur Park' en 'I Don't Wanna Get Hurt'. The Queen of Disco overlijdt in 2012 aan de gevolgen van longkanker.

Ster advertentie
Ster advertentie