NPO Radio 2 Top 2000

Throwback naar Beck op Pinkpop in 1997

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Throwback naar Beck op Pinkpop in 1997

Beck Hansen mag vandaag 53 kaarsjes uitblazen. Als de muzikant begin 20 is, wordt hij een wereldster met singles als Loser en Where It's At. 3 jaar later staat de veelzijdige Beck op Pinkpop, waar hij het festival op z'n kop zet.

De Amerikaanse muzikant Beck David Hansen, beter bekend als Beck, breekt in 1994 door met de single Loser. Het nummer wordt uitgebracht als de tweede single van de artiest, na MTV Wants Me To Smoke Crack. Beck lijkt overigens weinig tegen de populaire muziekzender te hebben, want de zanger en zijn platenfirma proberen met prikkelende videoclips zoveel mogelijk aandacht te krijgen van MTV.

Goede start

Beck neemt Loser op als de muzikant van een kleine platenfirma wat studiotijd krijgt aangeboden. De single ontstaat als de zanger, die op dat moment platzak is, daar gretig op ingaat. Lokale radiostations in en rondom Californië pikken het nummer massaal op en Loser groeit uit tot wereldwijde hit. Dat bezorgd de jonge zanger niet alleen fans, maar trekt ook de aandacht van David Geffen, platenbaas van onder andere Nirvana. Hij biedt Beck een contract aan; het begin van een lange carrière.

Na het debuutalbum Mellow Gold volgt in 1996 Odelay. Beck scoort opnieuw hits met Devil’s Haircut, The New Pollution en Where It's At, de leadsingle van de plaat. Beck zingt het nummer regelmatig en veranderd daarbij nog weleens de muziek en de tekst.

Pinkpop 1997

In 1997 gaat het Beck voor de wind en wint hij twee Grammy’s, vijf MTV VMA’s en een Brit Award. Inmiddels heeft de artiest in binnen- en buitenland een hoop fans, waaronder natuurlijk in Nederland. Op maandag 19 mei 1997 staat Beck dan ook op het Zuidpodium van Pinkpop, waar die dag ook Fountains Of Wayne, Silverchair, The Gathering, Kula Shaker, Osdorp Posse en Live optreden.

Dat Beck een veelzijdige muzikant is, bewijst hij maar weer op het podium in Landgraaf. Tijdens zijn optreden blijkt Beck in de 3 jaar dat hij actief is, uitgegroeid tot waar podiumbeest met songs die variëren van folk en blues en hiphop. Vanaf de eerste minuut hangt het publiek aan zijn lippen. Beleef hieronder het optreden (nogmaals):

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie