NPO Radio 2 Top 2000

Christine McVie in conflict met zichzelf op Fleetwood Macs Little Lies

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Christine McVie in conflict met zichzelf op Fleetwood Macs Little Lies

Precies 36 jaar geleden kwam Fleetwood Mac terug van een 5-jarige hiatus, met de 9e top 10 hit van de band. Little Lies van hun 14e album, Tango in the Night, schopte het zelfs tot nummer 4 in de Billboard top 100.

Geschreven door Christine McVie, die vorig jaar op 79-jarige leeftijd is overleden. Aldus McVie zelf ging Little Lies over het conflict dat je met jezelf hebt wanneer je vastzit in een relatie die langzaam doodbloedt. Door bitterzoete momenten blijf je toch vasthouden aan iets wat losgelaten moet worden.

Geteisterd door ellende

Fleetwood Mac staat bekend als een band die geteisterd wordt door gebroken harten en persoonlijke ellende. Christine had namelijk een relatie met John McVie en Stevie Nicks met Lindsay Buckingham. Deze relaties hielden echter geen stand, de band wel. “We hadden niet de luxe om elkaar niet meer te zien, zoals bij een normale break up”, vertelt Lindsay Buckingham in een tv-interview uit 1984, “We moesten onze persoonlijke problemen aan de kant schuiven voor het belang van de band.”

De enige vraag waar menig Fleetwood Mac fan nog niet uit is, is of Little Lies over Christine’s ex-man en mede-bandlid John McVie gaat of over haar ex Dennis Wilson (van de Beach Boys).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verdriet als ultieme kracht

De relatieproblemen binnen Fleetwood Mac komen het duidelijkst naar voren op Rumours, dat in 1977 verscheen. Op dit album hoor je namelijk de nasleep van een reeks aan break ups in de band. Dit album wordt dan ook wel als het meesterwerk van Fleetwood Mac gezien. Rumours heeft maar liefst 11 weken op nummer 1 gestaan van de Nederlandse Album top 100.

De laatste keer

Tango in the Night is het 14e album van Fleetwood Mac, en het 5e album van haar meest succesvolle line-up. Door het vertrek van Lindsay Buckingham later dat jaar was dit tevens ook het laatste album dat het vijftal in deze line-up uitbracht voor Fleetwood Mac.

Fleetwood Mac in de NPO Radio 2 Top 2000

Little Lies staat sinds 2000 elk jaar in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2022 stond het nummer genoteerd op plek 226.

Ster advertentie
Ster advertentie