NPO Radio 2 Top 2000

The Opposites zorgen al 10 jaar voor Slapeloze Nachten

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. The Opposites zorgen al 10 jaar voor Slapeloze Nachten

Het voelt misschien als gisteren, maar het is vandaag alweer 10 jaar geleden dat The Opposites Slapeloze Nachten uitbrachten. Tijd om in deze moderne klassieker te duiken.

Big2 (Twan van Steenhoven) en Willy (Willem de Bruin) beginnen hun gezamenlijke muzikale avontuur al op de middelbare school als Willem voor straf een rap moet schrijven. Zijn vriend Twan laat hem niet zitten en ondersteunt hem tijdens het optreden voor zijn klasgenoten en docenten op de gitaar.

Vliegende start

Jongensdromen komen uit. In 2005 brengen The Opposites hun eerste officiële single uit: Fok Jou!, van het debuutalbum De Fik Erin. 2 jaar later volgt de plaat Begin Twintig met daarop de hitsingle Dom, Lomp & Famous. Naast Broodje Bakpao, het nummer dat ze maken met Sef, Gers Pardoel en de jongens van New Kids, is het daarna wat rustiger rondom het duo. Twan en Willem timmeren vooral solo flink aan de weg. Begin maart 2010 komt het dubbelalbum Succes/Ik Ben Twan uit, wat een combinatie van hun twee soloplaten is.

Het eerste wat Big2 en Willy hierna weer uitbrengen als The Opposites is Slapeloze Nachten. "We waren 6 jaar lang keihard bezig. Het was tijd om even onze mond te houden en ons te concentreren op muziek", vertelt Willem.

Slapeloze Nachten

Slapeloze Nachten is alweer het derde album van de artiesten. Volgens Twan haalden ze inspiratie uit "van alles en nog wat". En dat levert een veelzijdig album op. Naast de sound die we van het rapduo kennen – denk aan de titeltrack Slapeloze Nachten - hebben The Opposites ook gevoeligere nummers in het album verwerkt, zoals Sukkel Voor De Liefde en Je Kan Het Niet. Een "probeersel" noemt Willem het, die erkent dat er veel emotie achter de nummers zit.

Willem vertelt rondom de release tegen NU.nl dat hun muziek met de mannen mee is gegroeid. "Ik denk dat je wel van een iets volwassenere benadering kan spreken", vertelt hij. "Vroeger waren wij die gasten die zeiden: hard gaan, fles in me bek, enzovoort. Nu geven we de situatie weer."

Crazy Zin In

In 2013 staan The Opposites, na de edities in 2006, 2008 en 2010, alweer voor de vierde keer op het podium van Lowlands. Dat ze gek zijn op het mega-evenement in Biddinghuizen maakten ze al duidelijk in hun hit Crazy Zin In ("Lowlands, zin in, zin in Lowlands"). Voorafgaand aan het optreden onthult Twan waarom ze zo van het festival houden: "Het is buitenspelen voor volwassenen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ondanks het succes van het album stopt het duo een jaar later met optreden. Beide mannen besluiten zich in 2014 op hun solocarrière te richten, met succes.

Toch weer samen

Maar 5 jaar later begint het toch weer te kriebelen. In 2019 besluiten de artiesten eenmalig weer samen te komen voor een show. Tijdens hiphopfestival Appelsap zijn The Opposites terug. Er worden meer shows aangekondigd, waaronder Lowlands 2020. Maar dat optreden kan helaas niet doorgaan; de coronapandemie gooit roet in het eten.

In 2022 krijgen The Opposites een nieuwe kans om op te treden op het festival. Bekijk hieronder hoe het luidkeels meezingende publiek meteen duidelijk maakt hoe populair The Opposites bijna 20 jaar na hun debuut nog altijd zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie