NPO Radio 2 Top 2000

Oasis trakteert Knebworth op prachtige toegift met Champagne Supernova

foto: Albumhoes
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Oasis trakteert Knebworth op prachtige toegift met Champagne Supernova

Met twee optredens in het Engelse Knebworth schrijft Oasis in 1996 muziekgeschiedenis, door voor maar liefst 250.000 mensen te spelen. Bekijk hier hoe de band rond de broers Gallagher de toegift openen met Champagne Supernova.

In de zomer van 1996 vinden de absolute hoogtijdagen van de Britpop plaats. De Britten vieren wekenlang feest - eerst met het EK voetbal in Engeland (waar het thuisland het Nederlands elftal op sensationele wijze met 4-1 van de mat speelt), en een paar weken later met twee legendarische shows van Oasis.

De band rond de broers Gallagher is dankzij de release van hun tweede album (What's the Story) Morning Glory? uitgegroeid tot dé band van het moment, wat culmineert in twee optredens in Knebworth. Daarmee vestigt Oasis, dat per avond voor 125.000 mensen speelt, een record voor het aantal toeschouwers, dat standhoudt tot 2003, wanneer Robbie Williams er maar liefst drie optredens geeft.

Champagne Supernova

Oasis bevindt zich in augustus 1996 op de toppen van hun kunnen. Een jaar later wordt de daling ingezet met de derde plaat Be Here Now, die niet aan de torenhoge verwachtingen kan voldoen, maar in '96 is Oasis on top of the world.

Tijdens de shows in Knebworth staan nummers als Don't Look Back in Anger, Wonderwall en Supersonic op de setlist, maar de band weet nog twee klappers te bewaren voor de toegift. Oasis sluit de shows af met hun prachtige ballad Champagne Supernova (bijgestaan door Stone Roses-gitarist John Squire) en Beatles-cover I Am The Walrus.

Bekijk de live-uitvoering van Champagne Supernova in Knebworth hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oasis in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Oasis vier keer in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is voor Don’t Look Back in Anger op plek 141.

Ster advertentie
Ster advertentie