NPO Radio 2 Top 2000

Hoe een aanslag The Cranberries de hit Zombie opleverde

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe een aanslag The Cranberries de hit Zombie opleverde

Het nummer Zombie, geschreven door zangeres Dolores O'Riordan, werd een van de grootste hits van The Cranberries. Maar hoe ontstond het nummer?

Het nummer Zombie is afkomstig van het album No Need to Argue. Dolores schrijft het lied niet zonder reden, want in 1993 gebeurt er iets wat de zangeres niet zomaar van haar af kan zetten.

Heftig nieuws

Het is een zomerse dag op 20 maart 1993. Mensen zijn aan het winkelen in Warrington wanneer er plotseling twee bommen afgaan. De bommen worden geplaatst door de IRA* en ze veroorzaken flink wat slachtoffers. Er raken zeker vijftig mensen mensen gewond en twee kinderen overlijden. Eén jongen is Tim Parry van twaalf en de andere is Johnathan Ball. Hij is nog maar drie jaar oud. The Cranberries zijn bezig met hun tour in het Verenigd Koninkrijk wanneer Dolores O'Riordan het nieuws hoort.

Verwerking

"Het was een hele drukke tour", vertelt de zangeres. "Ik herinner mij nog dat ik het nieuws hoorde en ik was zo verdrietig over de dood van die jongens." De tekst schrijft Dolores in haar eentje in haar flat. "Ik had het gevoel dat het gevecht voor de Ierse onafhankelijkheid en het geweld dat er bij geassocieerd wordt een eeuwigheid duurde."

Weerstand

Hoewel het nummer absoluut een verband heeft met de bommen en het overlijden van de jongens is het geen politieke boodschap. Toch krijgt de band flink wat commentaar van verschillende mensen. Volgens hen bemoeit de band zich te veel met de politieke situatie in het land. "Over zulke opmerkingen heb ik mij nooit druk gemaakt", vertelt Dolores. "Ik had het wel verwacht, maar het succes van het nummer overspoelde echt de rest van het commentaar."

Video

Voor de video zijn beelden gebruikt van videoclip- en filmregisseur Samuel Bayer. Hij maakte ook de video van Smells Like Teen Spirit van Nirvana. De kinderen en soldaten die je ziet in de videoclip van Zombie, zijn niet willekeurig. Bayer is namelijk vlak voor de aanslag nog naar Belfast gevlogen om daar te filmen. De personages zijn Ierse kinderen en Britse soldaten en daarmee ook een actuele schets van de situatie in het land. Zelf koos Dolores om met een goudkleurige tint in beeld te verschijnen en om bij een kruis te staan. "Het is een metafoor voor de pijn die veroorzaakt was bij de gewonden en achterblijvenden en natuurlijk was het ook een beetje religieus", legt Dolores later uit.

Bekijk hieronder de videoclip van Zombie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

*Wat is de IRA?
IRA staat voor Irish Republican Army. Zij streden tegen de, volgens hen, onderdrukkende Britse regering. Het katholieke Ierland wordt in in 1801 namelijk samengevoegd met het Protestante Verenigd Koninkrijk en staan zo lijnrecht tegenover elkaar. De IRA schuwt geen geweld en mede daardoor ontstaat in 1919 zelfs de Ierse Onafhankelijksoorlog. Pas op 28 juli 2005 geeft de IRA aan dat ze stoppen met geweldadige acties.

Top 2000

The Cranberries stonden in 2021 met drie noteringen in de Top 2000. Zombie behaalt hier maar liefst de 125e plaats. Benieuwd hoe de nummers zich door de jaren heen hebben bewogen? Bekijk hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie