NPO Radio 2 Top 2000

Het verhaal achter de vele hits van Elbow

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het verhaal achter de vele hits van Elbow

In deze aflevering van Top 2000 a gogo vertelt zanger Guy Garvey van de alternatieve rockband Elbow over de thuishaven van de band, Manchester, de inspiratie die hij haalt uit zijn omgeving en de vele hits die de band in de studio heeft gemaakt.

Guy Garvey neemt ons in deze aflevering van de Top 2000 a gogo mee naar Manchester, een stad waarmee hij een bijzondere band heeft. "Bijna al mijn liefdesliedjes gaan over Manchester", vertelt de zanger. "Ik houd van Manchester. Het is klein genoeg om je er deel van te voelen. En groot genoeg om je ambities en dromen te realiseren."

Great Expectations

Sinds zijn twaalfde komt Garvey in het stadscentrum, waar hij op zaterdagen straatmuzikant is. Onderweg van en naar het centrum neemt hij bus 135. "Het nummer Great Expectations kondig ik altijd om dezelfde manier aan", vertelt de zanger. "Het is een herinnering die me nog helder voor de geest staat, van de realisatie dat ik verliefd was op een meisje Elizabeth Fletcher. Dat was boven in de bus", legt hij uit. "Er vond een huwelijk plaats op de bovenste verdieping van bus 135. Ik zeg altijd: zo geheim dat de bruid nog steeds niet weet dat het is gebeurd."

Lippy Kids

Niet alleen Great Expectations is gebaseerd op wat Garvey tegenkomt in het centrum van Manchester. Ook de lokale jeugd inspireert hem, zeker als hij op televisie een spotje van de toenmalige premier David Cameron ziet langskomen. 'Knuffel een capuchon', luidt de campagne van de Britse voormalig minister-president, een reactie op de rellen die op dat moment aan de gang zijn. "Belerend en suf", vindt Garvey die leus. Hij ziet dat veel mensen zich ergeren aan asociaal gedrag van jongeren. "Veel mensen waren daar kwaad om en zeiden: "Sluit ze op en gooi de sleutel weg." Niemand zei: "Deze jongeren zijn bereid om te stelen en de bak in te gaan, omdat hun leven al een gevangenis is." Kijk eerst hoe ze zo zijn geworden. Dat nummer (Lippy Kids, red.) schreef ik over de basale angst voor een groep tieners. Dat zijn we eigenlijk allemaal."

Benieuwd naar het hele gesprek met Garvey en de verhalen achter zijn vele hits? Kijk dan hier de aflevering van Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Elbow in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Elbow drie keer in de NPO Radio 2 Top 2000. One Day Like This heeft de hoogste notering op plek 284.

Ster advertentie
Ster advertentie