NPO Radio 2 Top 2000

Shallow: Bradley Cooper wilde een ander Gaga-nummer voor A Star Is Born

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Shallow: Bradley Cooper wilde een ander Gaga-nummer voor A Star Is Born

A Star Is Born wordt in 2019 genomineerd voor maar liefst acht Academy Awards en is de winnaar van de prijs voor de beste song met Shallow. Maar het had heel anders kunnen lopen; de kersverse regisseur Bradley Cooper laat zijn oog aanvankelijk op een hele andere track van Lady Gaga vallen…

A Star Is Born uit 2018 is de vierde remake van een klassiek Hollywoodverhaal. In de film ontdekt de beroemde muzikant Jackson Maine (gespeeld door Bradley Cooper) een getalenteerde zangeres Ally (gespeeld door Lady Gaga), die op het punt staat haar zoektocht naar haar grote doorbraak op te geven. Terwijl de muzikale veteraan zijn pupil aanmoedigt haar plek in de spotlights op te eisen, belandt zijn eigen carrière in een neerwaartse spiraal.

Als Jack Ally vroeg in het verhaal uitnodigt voor zijn een van zijn concerten, vraagt hij haar op het podium. Na wat initiële aarzeling, is te zien hoe de nerveuze Ally zich toch bij haar mentor voegt. Bradley Cooper neemt in de film niet alleen de rol van Jack op zicht, A Star Is Born is ook zijn regiedebuut. De kersverse regisseur weet dat het duet dat volgt niet alleen de eerste introductie van Ally’s songwriting-talent is bij toehoorders in de film, maar dat het nummer ook een kippenvel-moment zal moeten opleveren bij het A Star Is Born-publiek.

Joanne

Het lied dat wordt geschreven voor deze cruciale scène is natuurlijk de wereldhit Shallow. Maar dat is niet Coopers oorspronkelijke plan. Wanneer songwriter en producer Mark Ronson in 2023 NME spreekt over de Barbie-soundtrack, komt het gesprek op een ander project waar hij eerder aan heeft gewerkt, A Star Is Born. Ronson, die meeschrijft aan Lady Gaga's album uit 2016, onthult dat Cooper aanvankelijk een ander Gaga-nummer in gedachten heeft. "We werkten aan Gaga’s album Joanne en Bradley Cooper kwamen op een middag langs in de studio", vertelt de producer. "Ik speelde het nummer Joanne voor hem en hij zei: 'Dat is geweldig, mag ik het hebben?'"

Joanne wordt in 2016 uitgebracht als titelsong van Lady Gaga’s gelijknamige album. De titel Joanne wordt niet per toeval gekozen. Het is een van Gaga’s middelste namen, die haar wordt gegeven ter ere van haar tante. De twee hebben elkaar - tragisch genoeg - nooit ontmoet. Joanne Stefani Germanotta sterft op 19-jarige leeftijd aan lupus. Ondanks de 12 jaar tussen de dood van Joanna en de geboorte van haar nichtje in 1986, voelt Lady Gaga zich nauw verbonden met Joanne. En het nummer is dan ook een intieme ode aan haar overleden tante.

"Heaven’s not ready for you." Het is met name die persoonlijke songtekst waardoor Joanne zich niet leent voor de scène met Jack en Ally. Mark Ronson weigert Cooper dan ook de rechten van het nummer voor de film. Om de pijn te verzachten, stem hij wel toe mee te schrijven aan een nieuwe soundtrack. En zo duikt de songwriter samen met Lady Gaga, Andrew Wyatt, Anthony Rossomando de studio in op zoek naar een popster-waardig lied.

Shallow

In tegenstelling tot Joanne wordt Shallow speciaal geschreven voor de scène. De lyrics sluiten niet alleen beter aan bij de karakters, het bombastische nummer legt ook veel beter Gaga’s vocale talent bloot en onderstreept zo Ally’s naderende doorbraak. Check hieronder de scène waarin Ally het podium op loopt voor haar live-duet met Jackson:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Live magie

Shallow wordt direct na de release van de film een gigantische hit. Het lied wint talloze prijzen, waaronder een Academy Award (Oscar) voor Beste Originele Lied, een Golden Globe en een Grammy Award. Het nummer bereikt de top van de hitlijsten in meerdere landen en ontvangt lovende kritieken van zowel publiek als critici.

De live-uitvoering van Shallow door Bradley Cooper en Lady Gaga tijdens de Oscaruitreiking van 2019 heeft op het YouTube-kanaal van Gaga meer dan 750 miljoen views. De chemie van het duo spat van het scherm en leidt tot veel speculatie over een romantische relatie tussen de twee. Maar van romantiek blijkt geen sprake. "We wilden natuurlijk dat het publiek liefde zou zien", vertelt Gaga in 2019 aan Jimmy Kimmel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Shallow in de NPO Radio 2 Top 2000

Bradley Cooper en Lady Gaga's Shallow is sinds de release in 2018 een vaste waarde in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd naar het stijgen en dalen van Shallow? Check dan hier onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie