NPO Radio 2 Top 2000

Het verhaal achter het nummer My Way

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het verhaal achter het nummer My Way

In maart 1969 brengt Frank Sinatra zijn versie van My Way uit en het is een groot succes!

Jacques Revaux schrijft de melodie van wat My Way zou worden in 1965 voor Michel Sardou. Hij wijst het aanvankelijk af en twee jaar later neemt Claude François het op als Comme d'Habitude. Het nummer gaat in de moedertaal over een man die leeft in een liefdeloos huwelijk. François brak zelf in dat jaar met France Gall.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Paul Anka hoort het nummer op vakantie in Frankrijk

Paul Anka hoort het Franse nummer tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk en is gelijk fan! Hij vliegt naar Parijs om te onderhandelen over de rechten van het nummer. Hij krijgt uiteindelijk aanpassings-, opname- en publicatierechten van het nummer op voorwaarde dat de componisten van de melodie hun oorspronkelijke aandeel in de royaltyrechten zouden behouden. Terug in New York herschrijft Anka het originele Franse lied voor Sinatra, waarbij hij op subtiele wijze de melodische structuur en de tekst verandert.

'Ik heb iets speciaals voor je'

Paul Anka vertelt later over het schrijfproces: "Om één uur 's ochtends ging ik achter een oude elektrische typemachine zitten en zei: 'Als Frank dit zou schrijven, wat zou hij dan zeggen?' En ik begon metaforisch: 'And now the end is near'. Ik las veel tijdschriften en merkte dat alles 'mijn dit' en 'mijn dat' was. We behoorden tot de ik-generatie en Frank werd de man die ik kon gebruiken om dat te zeggen. Ik gebruikte woorden zoals 'I ate it up and spit it out' die ik nooit zou gebruiken, maar zo sprak hij." Om 5 uur 's ochtends was het nummer klaar. "Ik belde Frank en zei: 'Ik heb iets speciaal voor je'!"

Luister hieronder naar Frank Sinatra live met My Way:

Quote

And now, the end is near. And so I face the final curtain

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie