NPO Radio 2 Top 2000

Aretha Franklin scoort twee keer met het tijdloze Think

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Aretha Franklin scoort twee keer met het tijdloze Think

Sinds 1967 domineert de onbetwiste Queen of Soul, Aretha Franklin de muziekgeschiedenis. Na een reeks triomfen, belandt de muzikale carrière van de zangeres in een dipje. Tot een onverwacht filmavontuur daar verandering in brengt.

In ’68 brengt Franklin het nummer Think uit, dat ze schrijft met haar toenmalige echtgenoot en manager Ted White. Het nummer wordt al snel een groot succes en een waardige opvolger van Franklins eerdere hit, Respect. Zo staat het nummer in Nederland maar liefst 9 weken in de Top 40.

Pieken en dalen

Het nummer roept de luisteraars op om het heft in eigen handen te nemen en zelf keuzes te maken. De zangeres zingt over vrijheid en het hebben van zelfvertrouwen. Het is eigenlijk ook een boodschap aan Franklin zelf gericht; haar huwelijk begeeft zich namelijk op dat moment in zwaar weer. “Het nummer had te maken met een persoonlijke relatie waar ik bij was betrokken, die ik echt niet goed voor mijzelf vond. Zo werd Think het resultaat daarvan”, vertelt ze in een interview aan NPR.

Geïnspireerd door het succes brengt Franklin in de jaren daarna meerdere singles en albums uit. Maar helaas, ze weet het commerciële succes van Think en haar albums uit de ‘60s niet te evenaren. Eind jaren 70 gaat de soulzangeres dan ook door een turbulente periode en moet ze het tij zien te keren.

Schitteren op het witte doek

Maar dan doet de zangeres zich een kans voor. In ’80 krijgt ze de rol van Mrs. Murphy in de musical komedie film The Blues Brothers aangeboden. Ze laat deze kans niet aan zich voorbijgaan en is er van overtuigd dat dit de opstap is naar een heropleving van haar carrière.

Ze schittert in de film niet alleen als actrice maar zingt ook een nieuwe versie van haar hitsingle Think. Deze versie is langer dan het origineel en vertoont een duidelijk verschil in pianospel en versneld tempo. Het is een scène waarin de broers proberen haar echtgenoot, de kok in het diner waar ze werkt, te overtuigen om zich bij hen aan te sluiten op tournee.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opnieuw in bloei

De film is een groot succes en de nieuwe versie van het nummer, die 3:15 minuten duurt, verschijnt op het soundtrackalbum van de film. Zoals de zangeres al hoopte, opent dit de deur naar een nieuw publiek. 9 jaar later neemt ze opnieuw een nieuwe versie van het nummer op. Deze duurt ook ruim 3 minuten en is te horen op haar album Through The Storm. Eind jaren 80 neemt ze het nummer nog eens op voor Mothers Against Drunk Driving als publieke dienstaankondiging.

The Blues Brothers-versie wordt een van de bekendste, die in vele hitlijsten belandt. Ook staat het nummer, net als in 2023, dit jaar in de NPO Radio 2 Top 80’s.

NPO Radio 2 Top 80's

Van 5 t/m 9 februari staat NPO Radio 2 in het teken van de jaren ’80. Vijf dagen lang hoor je de mooiste nummers uit de 80’s voorbijkomen. Lees hier meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie