NPO Radio 2 Top 2000

De Boliviaanse legende achter La La La van Sam Smith en Naughty Boy

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De Boliviaanse legende achter La La La van Sam Smith en Naughty Boy

La La La, zo simpel kan een hit zijn. Het is morgen alweer 10 jaar geleden dat de Britse artiesten Naughty Boy en de jarige Sam Smith het nummer samen uitbrengen. En daarom duiken we in de duistere legende achter dit vrolijke deuntje.

Tegen Rolling Stone vertelt Naughty Boy in 2013 dat hij zijn inspiratie voor het nummer haalt uit een gebroken hart. "Zij was iemand die ik verwaarloosde toen ik mezelf probeerde te vinden. Toen ik mij vond, leek het haar het beste om me te verwaarlozen. Het is oké", zegt hij erop terugkijkend. "Mijn oren bedekken als een kind en zeggen: 'La. La La', dat is het man-kind in mij…"

El Tio

Een gebroken hart en een aanstekelijke melodie: het blijkt al decennialang een goede cocktail voor wereldwijde hits. Zo ook in het geval van La La La. En een bijbehorende videoclip kan natuurlijk niet uitblijven. Naughty Boy en Sam Smith schakelen de hulp in van regisseur Ian Pons Jewell, die de video opneemt in Bolivia. De regisseur wordt geïnspireerd door The Wizard Of Oz én een wat onbekendere, maar zeker niet minder indrukwekkende Boliviaanse legende uit het begin van de 20e eeuw. Volgens de vertelling ontvlucht een dove jongen zijn gewelddadige thuissituatie en vindt hij een zwerfhond, die hem vanaf dat moment vergezelt.

Het kind ontdekt al snel dat hij een talent heeft om de problemen van anderen aan te voelen en het kwaad dat hen teistert te stoppen door te schreeuwen. De eerste persoon die hij helpt, is een oudere man die gepest wordt. De jongen schreeuwt naar zijn belagers, die geschrokken wegvluchten. De oudere man besluit de jongen te volgen.

Daarna bevrijden ze een misvormde man die probeert te ontsnappen aan een satanische sekte. Maar bij een eerdere ontsnappingspoging misvormde El Tio, een demoon zijn gezicht. El Tio woont in een grot in de woestijn, waar hij boze woorden fluistert. De mensen die zijn stem horen, worden gek. De jongen en zijn twee volgers besluiten het gevecht met El Tio aan te gaan, maar als ze voor grot staan, moeten de twee mannen het vreselijke gefluister van de demoon ontvluchten. De jongen, die omdat hij doof is de stem niet kan horen, moet helemaal alleen de grot betreden. Helaas keert hij nooit meer terug. Volgens de legende is hij nog altijd in de grot, aan het vechten tegen het kwaad…

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie