NPO Radio 2 Top 2000

Roy Orbison speelt Oh, Pretty Woman met muzikale sterrencast in 1987

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Roy Orbison speelt Oh, Pretty Woman met muzikale sterrencast in 1987

Voor de opnames van zijn concertfilm A Black and White Night nodigt Roy Orbison een imposante verzameling muzikale vrienden uit. Tijdens de climax van het optreden werken al deze grootheden samen op Oh, Pretty Woman.

Met A Black and White Night blikt Orbison in 1987 vanuit het Ambassador's Hotel in Los Angeles terug op zijn muzikale carrière, die in 1961 al begint. De sixties lijken lange tijd de succesjaren van de Amerikaanse zanger, maar in de jaren 80 vindt er een flinke opleving plaats. Zo komt Orbison in 1980 weer in de aandacht vanwege de Don Mclean-cover van Crying, en twee jaar later brengen de hardrockers van Van Halen hun versie van Oh, Pretty Woman uit. In 1986 gebruikt David Lynch het nummer In Dreams in zijn filmklassieker Blue Velvet.

Rock and Roll Hall of Fame

De hernieuwde aandacht voor Orbison leidt ook tot zijn toetreding in de Rock and Roll Hall of Fame in 1987, waarbij de zanger wordt toegesproken door Bruce Springsteen. "Ik wilde zingen als Roy Orbison", vertelt Springsteen tijdens de ceremonie over zijn album Born To Run. "Nu weet iedereen inmiddels dat er niemand is die zingt zoals Roy Orbison."

Een paar maanden later is Springsteen een van de muzikanten die door Orbison uitgenodigd worden voor de opnames van A Black and White Night. De Born In The USA-zanger bevindt zich daarbij in goed gezelschap: Orbison laat zich niet alleen begeleiden door de TCB Band, de groep muzikanten die van 1969 tot zijn dood in 1977 met Elvis Presley speelt, maar ook door een imposante lijst aan gastartiesten. We noteren onder anderen Elvis Costello, Jackson Browne, Tom Waits, k.d. lang en Bonnie Raitt.

In de zaal zitten overigens ook de nodige beroemdheden. Bij het concert zijn David Lynch, Patrick Swayze, Billy Idol, Billy Bob Thornton en Kris Kristofferson aanwezig.

Bekijk hieronder hoe deze met sterren gevulde begeleidingsband meespeelt met Orbisons hit Oh, Pretty Woman:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Traveling Wilburys

A Black and White Night vormt overigens niet Orbisons laatste spectaculaire samenwerking voor zijn dood in december 1988. Eerder dat jaar slaat hij de handen ineen met George Harrison, Bob Dylan, Tom Petty en Jeff Lynne in The Traveling Wilburys. Met deze supergroup brengt hij onder andere de singles Handle With Care en End of the Line uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Roy Orbison in de NPO Radio 2 Top 2000

In Dreams is de hoogste notering voor Roy Orbison in de NPO Radio 2 Top 2000 van 2020. Het nummer staat op plek 1237. Ook Oh, Pretty Woman (1389) en You Got It (1703) zijn in de lijst te vinden.

Ster advertentie
Ster advertentie