NPO Radio 2 Top 2000

Don't You Want Me van The Human League was bijna niet uitgebracht

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Don't You Want Me van The Human League was bijna niet uitgebracht

Het had weinig gescheeld of Don't You Want Me zat niet in ons collectief muziekgeheugen. Engelse synthpopgroep The Human League wilde hun, uiteindelijk, grootste hit helemaal niet uitbrengen.

Het komt wel vaker voor dat een band of artiest een hekel heeft aan zijn of haar grootste hit, omdat het nummer in kwestie niet exemplarisch is voor de rest van het oeuvre. Dat geldt zeker ook voor The Human League, wiens grootste hit Don't You Want Me veel gelikter klinkt dan eerdere synthpopsingles als Being Boiled, The Sound Of The Crowd en I Believe (Love Action). Zanger Philip Oakey schrijft het nummer met toetsenist Philip Adrian Wright en punkrocker Jo Callis als opvuller voor het derde album Dare.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Iemand van buitenaf

The Human League verkeert in een lastig parket aan het begin van de jaren 80, nadat mede-oprichters Martyn Ware en ian Marsh zijn opgestapt om Heaven 17 te formeren (bekend van de hit Temptation). De eerste League-single zonder Ware en Marsh, Boys And Girls, presteert ondermaats en platenfirma Virgin grijpt in. Producer Martin Rushent, die tot dan toe vooral achter de knoppen zit bij punkbands als The Stranglers, Buzzcocks en Generation X, wordt ingehuurd om van Dare een succes te maken.

Demoversie

De oorspronkelijke demoversie van Don't You Want Me is een stuk rauwer en killer dan de versie die we allemaal kennen. In zijn eigen, peperdure studio maakt Rushent het liedje radiovriendelijker. Oakey vindt het niks. "Te commercieel", zo zegt hij over Don't You Want Me. Omdat er toch twee plaatkanten gevuld moeten worden met vijf nummers, stemt Oakey schoorvoetend in om Don't You Want Me toch maar op de elpee Dare te zetten - als laatste track op kant B.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg Human League

Dare brengt in 1981 drie hitsingles voort en Virgin wil dat er ook voor de feestdagen iets van The Human League in de platenzaken ligt. Tot Philip Oakeys grote verbazing kiest Virgin voor het laatste nummer op de elpee, Don't You Want Me. De zanger protesteert, want hij vindt het nummer amper goed genoeg als opvullertje, laat staan als single. "De mensen hebben dit jaar wel genoeg Human League gehoord", is zijn argument. Uiteraard heeft hij het helemaal mis: de mensen zijn nog lang niet klaar met The Human League.

Kleurenposter

Oakey vindt dat fans worden afgezet wanneer Virgin Don't You Want Meals single uitbrengt, omdat het nummer te slecht zou zijn. De platenfirma van Richard Branson drijft zijn zin door, maar komt Oakey tegemoet door een gratis kleurenposter weg te geven bij de vinylsingle. Don't You Want Me wordt een enorme kraker. Het is wereldwijd veruit de grootste hit van The Human League en in de VS kruipt de single gedurende zes maanden langzaam maar zeker naar de eerste plek van de hitlijsten, dankzij de vele draaibeurten op MTV.

Ster advertentie
Ster advertentie