NPO Radio 2 Top 2000

Queen speelt de sterren van de hemel in liveoptreden 'You're My Best Friend'

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Queen speelt de sterren van de hemel in liveoptreden 'You're My Best Friend'

Queens album A Night At The Opera, met 'Bohemian Rhapsody', was een enorme hit. Maar ook de single 'You're My Best Friend', en zeker de live uitvoering daarvan, mag niet overgeslagen worden in de optelsom van dit succes.

Na 'Bohemian Rhapsody' werd 'You're My Best Friend' bestempeld als tweede single van A Night At The Opera. Bassist John Deacon schreef het nummer voor zijn toenmalige aanstaande vrouw Veronica. Dit was pas de tweede keer dat John de officiële credits kreeg voor het schrijven van een nummer. Zijn eerste notering als schrijver was voor het minder commercieel succesvolle Caraïbisch-achtige liedje 'Misfire' van Queens derde album Sheer Heart Attack. 'You're My Best Friend' doet het daarentegen goed. Het nummer werd een wereldwijde hit en piekte in Nederland op plek 9 in de Top 40.

De wurlitzer

'You're My Best Friend' begint met de herkenbare klanken van de piano, maar geen gewone piano. Tijdens de opnames speelde John naast basgitaar ook de elektronische wurlitzer piano. Dit is geen snaarinstrument zoals de reguliere piano. De wurlitzer krijgt zijn geluid van de toetsen die metalen tongetjes aanslaan. Voor John dit nummer schreef, had hij nog nooit piano gespeeld. "Ik nam het instrument mee naar huis, begon het te leren spelen en dit is eigenlijk het nummer wat eruit kwam", vertelt hij in een interview met BBC Radio 1.

Live in Londens Hammersmith Odeon

Tijdens de liveoptredens van 'You're My Best Friend' speelde niet John, maar Freddie piano. De zanger stond erop dat hij live een reguliere piano zou bespelen, want hoewel hij het effect van de wurlitzer voor de studioversie wel begreep, was hij absoluut geen fan van het elektronische instrument. "Ik vertikte het om dat stomme ding te bespelen", vertelde Freddie aan BBC Radio 1. "Het is blikkerig en verschrikkelijk en ik houd er niet van. Waarom zou je zulke dingen bespelen als je een prachtige vleugel hebt?" En hoewel we 'You're My Best Friend' natuurlijk meteen herkennen aan die 'blikkerige' piano, klinkt het nummer ook op Freddie's vleugel verbluffend goed. Het optreden in het Londense Hammersmith Odeon is voor de heren een thuiswedstrijd en dat geeft de show net dat beetje extra.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

Queen staat in 2019 met maar liefst 37 noteringen in de Top 2000. 'You're My Best Friend' belandt dat jaar op plek 690. Benieuwd hoe de muziek van Queen zich door de jaren in de lijst heeft bewogen? Bekijk dan hier de statistieken.

Foto omslag: still YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie