NPO Radio 2 Top 2000

Wat is de magie van Roller Coaster?

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Wat is de magie van Roller Coaster?

"Danny Vera heeft zijn eigen Bohemian Rhapsody geschreven", zei Rob Stenders in 2019 over Roller Coaster. Dit jaar stoot Danny uitgerekend met deze plaat Queen van de troon. Wat maakt de nieuwe lijstaanvoerder zo speciaal? We vroegen het Rob, Jeroen en Emmely.

Vorig jaar maakte Danny Vera op plek vier al diepe indruk als hoogste nieuwe binnenkomer ooit in de NPO Radio 2 Top 2000. Dit jaar schrijft hij opnieuw geschiedenis door met Roller Coaster op de eerste plaats te eindigen. Hoe komt het toch dat Nederland zo massaal op deze plaat heeft gestemd?

Rob Stenders: 'Roller Coaster zal tot in het einde der tijden hoog blijven eindigen'

Als iemand antwoord zou moeten hebben op deze vraag is het Rob Stenders. Hij was degene die in het voorjaar van 2019 besloot om Roller Coaster voor het eerst op de radio te draaien. Het was voor hem al snel duidelijk dat het liedje iets bijzonders losmaakte bij de luisteraars: "De tranen stroomden binnen via de app", aldus Rob.

Het scheelde niet veel of 'Roller Coaster' was die dag nooit gedraaid. De geestelijk vader zag er namelijk helemaal geen single in. "Ik had Danny Vera aan de telefoon," vertelt Rob. "Hij had net zijn nieuwe album Pressure Makes Diamonds uit en Roller Coaster was eigenlijk bestemd om een tamelijk anoniem leven als albumstuk te leiden. Toen ik Danny vroeg naar het nummer waar hij zelf het meeste bij voelde was zijn antwoord: 'Dat nummer is ongeschikt voor de radio, ongeschikt om te draaien, want het is te persoonlijk: Roller Coaster'."

De magie van het nummer zit hem volgens Rob vooral in de herkenbaarheid: "Iedereen snapt de tekst, maar geeft daar een persoonlijke interpretatie aan. Het komt bij iedereen onvertaald binnen en past bij bijna iedereen wel ergens in het leven. Ik verwacht dat het nummer tot in het einde der tijden hoog zal blijven eindigen in de Top 2000."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Emmely de Wilt: 'Er zijn nummers die blijfkracht hebben. 'Roller Coaster' is zo'n nummer'

Ook Emmely denkt te weten waarom Roller Coaster zo massaal is omarmd. "Muziek is super persoonlijk. Wat de één mooi vindt, vindt de ander ruk. Er zijn van die nummers die blijfkracht hebben, die meegroeien met generaties. Roller Coaster is zo'n nummer", vertelt ze.

Het is volgens Emmely niet gek dat de plaat juist dit jaar extra indruk weet te maken. Ze denkt namelijk dat het liedje mensen een bepaald gevoel van hoop weet te geven. "Een gevoel dat we samen door de diepste dalen en de hoogtepunten van het leven gaan. Een nummer dat als je 'm opzet als je over een verlaten snelweg rijdt, extra hard binnenkomt", aldus Emmely. "En als je dat lukt als artiest, dan is je plek in de Top 2000 meer dan verdiend."

Jeroen Kijk in de Vegte: 'Danny heeft zijn eigen traditie gecreëerd'

Jeroen had Roller Coaster vorig jaar al op zijn stemlijst staan en stemde ook dit jaar weer op het liedje. "Ten eerste omdat het een prachtig nummer is, sowieso", aldus Jeroen. "Maar ook omdat dit het lijflied is van onze Wie Is De Mol?-groep. We draaiden dit nummer tijdens onze reis te pas en te onpas. Vorig jaar kon ik dat nog niet delen; nu wel."

Jeroen verwacht dat Roller Coaster een blijver is in de hoogste regionen van de NPO Radio 2 Top 2000. "De magie zit hem vooral in de sfeer van het nummer. Het is een soort heimwee, waarvan je niet wist dat je 'm in je had. Het nummer betekent veel voor heel veel mensen. Danny heeft zijn eigen traditie gecreëerd."

Foto omslag: Ben Houdijk

Ster advertentie
Ster advertentie