NPO Radio 2 Top 2000

Paranoid van Black Sabbath ontstaat in 25 minuten

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Paranoid van Black Sabbath ontstaat in 25 minuten

In 1970 brengen de mannen van Black Sabbath hun tweede album uit: Paranoid. De titeltrack van het album is eigenlijk bedoeld als snelle opvulling van het album, maar wordt uiteindelijk een van hun bekendste nummers.

De mannen van Black Sabbath worden vaak gezien als de grondleggers van de heavy metalmuziek. Dit komt ondermeer door debuutalbum Black Sabbath uit 1970, dat commercieel een groot succes is. Slechts een paar maanden later krijgen de mannen de opdracht om nog een album te produceren, en niet veel later ligt Paranoid klaar. Het album mist volgens hun producer alleen nog een kort, commercieel nummer ter opvulling. En dan komt Paranoid om de hoek kijken.

Letterlijk 25 minuten werk

"Rodger Bain, de producer, stelde voor om een commercieel nummer te maken. We waren volhardend in dat we het niet gingen doen, maar hij zei: 'Kijk wat jullie ervan kunnen maken', dus we gingen met lunchpauze, en toen we terugkwamen had Tony (Iommi) een riff verzonnen", vertelt drummer Bill Ward aan Metal Hammer. De bandleden namen plaats achter hun instrumenten en begonnen te spelen. "Wat je op het album hoort, is letterlijk 25 minuten werk. Het enige dat we toevoegden, was Tony's gitaarsolo, die we de dag erna opnamen."

De rest van het album is volgens de mannen in zo'n 2 à 3 dagen opgenomen. "Paranoid is geschreven als een soort bijzaak. We hadden in principe een opvulling van 3 minuten nodig voor het album, en toen verzon Tony de riff. Ik deed de songtekst, en Ozzy las het voor tijdens het zingen", vertelt bassist Geezer Butler aan Guitar World in 2004.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Paranoïde of depressief?

Het nummer ontstaat in een tijd waarin er veel geëxperimenteerd wordt met drugs. Paranoid gaat dan ook over de vage grens tussen paranoia en depressie, en wat dat met een man kan doen. Butler vertelt erover aan Mojo Magazine in 2013: "Het gaat in principe over depressie, omdat ik het verschil niet wist tussen depressie en paranoia. Het is drugs-gerelateerd: als je een jointje rookt, raak je volledig paranoïde over mensen, je kunt je niet relateren aan mensen. Er is een overgang tussen de paranoia die je voelt als je een joint rookt, en de depressie die erna komt."

Paranoid in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat Paranoid op plek 127 in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie