NPO Radio 2 Top 2000

Time Is on My Side is jaren een doorn in het oog van Irma Thomas geweest

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Time Is on My Side is jaren een doorn in het oog van Irma Thomas geweest

In haar huis in New Orleans ontvangt Irma Thomas in 2019 Top 2000 a gogo voor een reportage over haar meest bekende nummer, Time Is On My Side. Hier gaat ze terug in de tijd naar de jaren 60 en haar strijd met The Rolling Stones.

Irma Thomas, beter bekend als de Soul Queen of New Orleans, bracht in 1964 haar single Anyone Who Knows What Love Is (Will Understand). Daarop stond de R&B-cover van Time Is on My Side op de b-kant. Dit nummer werd eerst opgenomen door jazztrombonist Kai Windings and his Orchestra in 1963 voordat zij het nummer oppakte.

Niet alleen Irma pakte dit nummer op, ook The Rolling Stones, tot Irma’s ongenoegen. “Zij hoorden mijn uitvoering en besloten het zelf op te nemen.” Dit had grote gevolgen voor Thomas. Het zorgde er namelijk voor dat ze zelf het nummer eigenlijk niet meer wilde zingen. “Mensen dachten dat het nummer van The Rolling Stones was.” Pas eind jaren 90 durfde Irma Thomas haar stem weer langzaam op het nummer op het podium te laten horen. Dit met behulp van Bonnie Raitt.

Rivaliteit

De vertolking van het nummer door The Rolling Stones versloeg die van Thomas in de charts. Terwijl die van haar langzaam zijn weg naar boven wist te vinden, kwam Mick Jaggers stem als een raket de top 10 binnen gelanceerd. Dit was net rond de tijd dat een cultureel fenomeen, de Britse Invasie, nog in zijn kinderschoenen stond. “Mensen zagen dat het een Britse band was die het nummer zong, en mijn versie werd al snel vergeten.”

De rivaliteit met The Rolling Stones houdt tot op de dag van vandaag nog stand, “The Rolling Stones deden het nummer op hun manier. En ik op de mijne.” Verder daagt ze Mick Jagger uit, “Laat ons maar een duetje doen. Dan hoor je zelf het verschil wel.”

Bekijk in de aflevering van Top 2000 a gogo het verhaal van Irma Thomas’ Time Is on My Side en hoe zij het nummer weer terugbracht naar zichzelf.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie