NPO Radio 2 Top 2000

Dit wist je niet over Nena's 99 Luftballons

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Dit wist je niet over Nena's 99 Luftballons

Zangeres Nena is jarig vandaag! Een goede reden om een van haar bekendste nummers onder de loep te nemen.

Nena neemt 99 Luftballons in 1983 op. Het nummer bereikt in Nederland de eerste positie, en in Amerika komt het op de tweede plek terecht. In het nummer koopt Nena 99 ballonnen, en laat ze voor de lol los, niet wetend dat ze op de militaire radar als vijandelijke objecten worden gezien.

99 luchtballonen in Nederland

De videoclip is niet opgenomen in Duitsland, maar in onze eigen kikkerlandje! Voor TopPop worden de beelden opgenomen op Schietkamp De Harskamp. De opnames verwoordden de sfeer van het nummer zo goed, dat de groep uiteindelijk besluit om de clip ook te gebruiken voor de wereldwijde promotie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Protestnummer

99 Luftballons klinkt heel onschuldig, maar is eigenlijk een protestnummer dat werd geschreven naar aanleiding van de laatste fase van de Koude Oorlog. Het idee van het nummer ontstond tijdens een optreden van The Rolling Stones in West-Berlijn, toen Carlo Karges, gitarist bij Nena, zag hoe grote ballonnen werden opgelaten. Hij keek ernaar en vroeg zich af wat er zou gebeuren als die ballonnen Oost-Berlijn zouden binnendrijven...

Wel in Amerika uitbrengen?

De platenmaatschappij was niet van plan om het nummer in Amerika uit te brengen, maar daar kwam verandering in toen een diskjockey bij radiostation KROQ in Los Angeles een kopie vond en het begon te draaien. Ze namen een Engelse versie op met de titel 99 Red Balloons en brachten het uit in de VS, waar het een grote hit werd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nena in de Top 2000

​99 Luftballons werd een van de in totaal drie nummer 1-hits van Nena in Nederland en staat al sinds de eerste editie van de Top 2000 in de lijst der lijsten.

Ster advertentie
Ster advertentie