NPO Radio 2 Top 2000

Het 'verloren' optreden van The Jimi Hendrix Experience

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het 'verloren' optreden van The Jimi Hendrix Experience

Vandaag in 1969 trad The Jimi Hendrix Experience op in het Verenigd Koninkrijk, in de Royal Albert Hall. Beeldmateriaal van dit laatste Europese optreden leek verloren, maar werd in 2019 toch tentoongesteld.

The Jimi Hendrix Experience wordt in 1966 opgericht en en bestaat naar Hendrix uit Noel Redding (bas) en Mitch Mitchell (drums). Purple Haze, The Wind Cries Mary en Hey Joe worden klassiekers in de rockhistorie, net zoals Hendrix’ versie van Bob Dylan’s All Along The Watchtower. De band verkoopt miljoenen albums en de optredens zijn in no time uitverkocht.

Laatste Europese optreden

In 1969 is The Jimi Hendrix Experience populairder dan ooit, maar spelen ze toch al, misschien zonder het op dat moment te weten, hun laatste show in het Verenigd Koninkrijk. Het optreden wordt gefilmd, maar het beeldmateriaal is voor het grote publiek onvindbaar. Tot in 2019, bijna 50 jaar na het historische concert, het beeldmateriaal in de Royal Albert Hall tentoon wordt gesteld. Volgens promotiemateriaal is het beeldmateriaal voor de tentoonstelling "nooit uitgebracht of commercieel uitgezonden".

De opnames geven een unieke kijk op zowel Hendrix’ live uitvoering van zijn muziek, als wat zich backstage afspeelde. In Londen speelt de band onder andere een cover van Sunshine of Your Love van Cream en Bleeding Heart van Elmore James. Ook brengt de band een extra lange versie van Room Full of Mirrors. Deze nummers verschenen 2 jaar later, in 1971 allemaal op het live album, genaamd Experience.

Uit elkaar

Later dat jaar gaat The Jimi Hendrix Experience uit elkaar, als bassist Noel Redding de band verlaat vanwege onderlinge spanningen. Drummer Mitch Mitchell blijft samen met Hendrix optreden, wat uiteindelijk leidt tot het legendarische Woodstock-optreden met de Gypsy Sun and Rainbows.

Hieronder kun je de beelden van The Jimi Hendrix Experience in de Royal Albert Hall bekijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jimi Hendrix in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Jimi Hendrix zes keer in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is voor All Along the Watchtower op plek 267.

Ster advertentie
Ster advertentie