NPO Radio 2 Top 2000

Motorcrossende tandarts inspiratie voor Oerend Hard

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Motorcrossende tandarts inspiratie voor Oerend Hard

Voor inspiratie hoeft Bennie Jolink van Normaal niet ver te zoeken. De 77-jarige boerenrocker staat zelf in zijn jongere jaren bekend als een échte motormuis. Het is alweer meer dan 45 jaar geleden dat Normaal de vaderlandse hitlijsten bestormt met Oerend Hard.

Allereerst moet er een misverstand de wereld uit. Velen denken namelijk dat Bertus en Tinus doodgereden worden in het nummer door een dronken automobilist (‘zatte keerl’). Deze rijdt ze wel aan, maar ze overlijden niet aan de gevolgen van dit ongeluk. Het duo komt zelfs nog een aantal keer terug in de liedjes van Normaal. “In een nummer emigreren Bertus en Tinus naar Jamaica”, vertelt Bennie Jolink in een interview uit 2022. “Het enige dat ze daar doen is blowen en ze gaan de hele dag knetterstoned door het leven.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Crossen en flossen

Het duo is van fictieve aard. Tinus is volledig bedacht, maar Bertus is geïnspireerd door iemand in Bennie Jolinks omgeving. Dit is oorspronkelijk Gertman, Gerrit Wolsink, een Hengelose motorcrosser – in het dagelijks leven tandarts – die in de jaren 70 bijna wereldkampioen tijdens de wereldkampioenschap 500cc van 1975 en 1977 wordt. “Een lokale held. Ik pakte een keer zijn vriendinnetje af en hij die van mij”, vertelt Jolink in een interview met Tubantia. “We waren goed bevriend. En hij was slim. Ook nét iets te verstandig om wereldkampioen te worden.” De oorspronkelijke naam, Gertman, sneuvelt helaas bij de platenbaas Johnny Hoes. “De zoon van Hoes vond Bertus een betere naam.” Dus dat werd hem dan.

Alles voor een plaat

De inspiratie om een verhaal over motoren te schrijven is niet heel gek. Bennie vertelt aan RTV Oost dat hij, ondanks op dit moment geen motor te hebben, hij die vroeger wel had. “Ik had een Norton Manx Racer en een BSA Goldstar in een crossuitvoering. Maar die heb ik allemaal verkocht om een plaat uit te kunnen brengen.”

Muzikale beperkingen

Normaal struikelt in het begin een paar keer met het uitbrengen van liedjes. Zo slaat Hels As Een Jagdhond / ’T Is Klooten Hier niet aan. Maar met Oerend Hard lukt het wel. Bandlid Ferdy Joly, ook wel Frederik Puntdroad, vertelt in een interview uit 2019: “Van de beperkingen waren we ons zeer bewust. Bennie Jolink, de frontman van de band, had nog geen muzikale ervaring, terwijl ik met het dansorkest Puddingh al door het hele land was geweest. Voor Oerend Hard hebben we het muziek zo dusdanig aangepast dat Bennie wist wanneer hij moest zingen.”

Trots op het dialect

Het succes overvalt de Achterhoekse Puntdroad volledig. “Van de ene op de andere dag kon ik niet fatsoenlijk een winkel meer in.” Ferdy lacht er nu om. Ook is de Grollenaar erg trots op het feit dat hij op deze manier het dialect meer op de kaart heeft kunnen brengen. “Het is zo jammer dat het dialect aan het verdwijnen is. Na deze generatie praten er geen mensen meer ‘plat’ vrees ik. Wij werden vroeger in het dialect opgevoed. Nu hoor je vaker die vreselijke Hilversumse ‘R’, zoals in Kinderen Voor Kinderen.”

Bökkers dut Normaal

Wanneer Normaal aankondigt te stoppen met spelen, springen er gelijk meerdere coverbands op om het gat dat Normaal achterlaat weer op te vullen. Een van die coverbands is Bökkers of ook wel Bökkers dut Normaal. “We willen gewoon spelen en dan het liefst die oude nummers van de eerste drie platen van Normaal, zo vaak en zo veel mogelijk, hoe harder hoe beter!” Een nuchter antwoord van Hendrik Jan Bökkers, “Omdat we het mooi vinden, omdat we het rock en roll vinden in haar puurste vorm.” Zonder het sentiment van Normaal zouden er nog maar weinig mens naar boerenrock luisteren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie