NPO Radio 2 Top 2000

Tom Odell vertelt over de veranderende betekenis van Another Love: 'Grijpt je bij de keel'

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Tom Odell vertelt over de veranderende betekenis van Another Love: 'Grijpt je bij de keel'

Another Love is in 2013 de eerste, zeer succesvolle single van de Britse zanger Tom Odell. De muzikant neemt ons in deze aflevering van de Top 2000 a gogo mee naar zijn ouderlijk huis in Chichester, Engeland waar hij zijn hit schreef.

Singer-songwriter Tom Odell schrijft Another Love op 19-jarige leeftijd op de piano die hij als kind van zijn opa krijgt. Als hij het nummer gaat opnemen, speelt hij op heel wat piano’s door heel Londen, maar geen van die instrumenten volstaat. "Toen heb ik een busje gehuurd om deze op te halen en naar Londen te brengen. Dus deze piano hoor je op Another Love", vertelt hij vanachter het instrument.

Vast in het verleden

Het is duidelijk dat de artiest let op de details. Niet alleen is de piano waarmee het nummer wordt opgenomen een erfstuk, ook het koortje dat te horen is op de track wordt geheel door Tom zelf ingezongen. "De achtergrondzang is heel gelaagd. Dat is geïnspireerd op de Beach Boys en Fleet Foxes. Het grijpt je bij de keel."

Het is niet alleen de zang waarmee Odell zijn fans raakt, ook de songtekst van Another Love is breekbaar en melancholisch. Voor de gelegenheid heeft zijn moeder een a4'tje tevoorschijn getoverd met daarop de originele lyrics in pen neergekrabbeld. De zanger onthuld dat de versie die hij in z’n handen heeft een net iets andere songtekst is: 'Aan een ander hart zijn al m’n tranen verspild.' "Het heette toen nog Another Heart", legt hij uit. De titel mag dan gewijzigd zijn, de boodschap blijft hetzelfde: "Het gaat over gelukkig willen zijn en verder willen met je leven, maar vastzitten in het verleden."

Opstandigheid en hoop

Althans, dat was de boodschap toen de Brit het nummer schreef. Maar als Rusland Oekraïne binnenvalt, krijgt het nummer opeens een nieuwe dimensie. "Toen ik in 2019 Kyiv bezocht, merkte ik dat het een stad was die heel snel aan het groeien was. Veel jonge mensen die een eigen zaak of een platenzaak begonnen. Ik dacht: Kyiv is echt een coole stad."

Als Rusland in 2022 de stad binnenvalt, is Odell geschokt door de beelden van de bombardementen. "En toen zag ik dat m’n nummer werd gebruikt door Oekraïners in video’s waarin ze lieten zien hoeveel ze van hun land hielden. Ik zag al die video’s waarin de song werd gebruikt op een gevoelige, bewonderenswaardige manier. Het was tragisch, maar ook ontzagwekkend." Een aantal Oekraïners gebruikt het nummer op sociale media om anderen te vertellen over hun land. "Niet over de oorlog, maar over hoe mooi Oekraïne was", legt de zanger uit, die sindsdien met andere oren naar zijn eigen nummer is gaan luisteren. "Ik hoor er nu meer opstandigheid in en meer hoop dan ik er daarvoor in hoorde."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tom Odell in de NPO Radio 2 Top 2000

Another Love is sinds 2013 een vaste waarde in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2023 scoort Odell met het nummer de hoogste notering ooit op plek 67.

Ster advertentie
Ster advertentie