NPO Radio 2 Top 2000

Paul McCartney zag Twin Towers branden en schreef er een nummer over

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Paul McCartney zag Twin Towers branden en schreef er een nummer over

Het is negentien jaar geleden dat de 9/11-aanslagen in New York plaatsvonden. Paul McCartney zag die dag de Twin Towers in brand staan en schreef er het nummer 'Freedom' over.

Paul McCartney was op het moment van de aanslagen op JFK Airport en zag de brand vanuit zijn vliegtuig wat nog aan de grond was. CNN deelt het statement wat McCartney naar buiten brengt: "Ik was getuige van de laatste momenten van de World Trade Center Twin Towers. Uit het raam van het vliegtuig kon ik de rook en vlammen uit de torens zien komen, en, net zoals iedereen, kon ik niet geloven wat er gebeurde." Het vliegveld werd na de aanslagen gesloten, waardoor McCartney de Verenigde Staten niet uit kon. "Ik bleef tot een week na de aanslagen in New York en daardoor heb ik ook de geweldige dapperheid gezien die uit de stad kwam. Ik heb grote bewondering voor de moed die iedereen liet zien."

Toen hij de beelden even later terugzag vroeg hij zich af wat hij kon betekenen voor de stad. "Daarmee kwam het idee om een concert te organiseren om op te staan voor de reddingswerkers en om geld op te halen voor de slachtoffers." Het benefietconcert 'The Concert for New York City' zou een maand later plaatsvinden, en zou het debuut zijn van het nummer 'Freedom'.

'Freedom'

McCartney was na de aanslagen snel geïnspireerd om een nummer te schrijven. Dit werd 'Freedom'. In de tekst van het nummer benadrukt hij iedereens recht op vrijheid. Hij ziet het nummer als een protest tegen onderdrukking, zo vertelt hij in een interview met Pitchfork. Hij benadert de betekenis van 'Freedom' vanuit het perspectief van een immigrant en vertelt het als volgt: "'Hey ik heb vrijheid. Probeer mijn rechten niet van me af te nemen, want ik ben nu vrij. Ik woonde voorheen in een onderdrukkend regime, maar nu ben ik vrij. Ik ben nu Amerikaans en niemand moet nu proberen mijn rechten af te nemen'." McCartney vond dit, zeker gelijk na de aanslagen, een mooi en belangrijk sentiment.

Hieronder is het debuutoptreden van 'Freedom' te bekijken:

<div style="position:relative;padding-bottom:56.25%;height:0;overflow:hidden;"> <iframe style="width:100%;height:100%;position:absolute;left:0px;top:0px;overflow:hidden" frameborder="0" type="text/html" src="https://www.dailymotion.com/embed/video/xowru6" width="100%" height="100%" allowfullscreen > </iframe> </div>​

Foto omslag: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie