NPO Radio 2 Top 2000

Eddie Vedder stagedivend in een Tivoli-shirt op Pinkpop 1992

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Eddie Vedder stagedivend in een Tivoli-shirt op Pinkpop 1992

Het is vandaag 31 jaar geleden dat Eddie Vedder zijn stagedive op Pinkpop doet. Duik dieper in het optreden van Pearl Jam en het bekende Tivoli-shirt dat Vedder die dag droeg.

Pearl Jam begint de set met het nummer Even Flow. Net zoals in de NPO Radio 2 Top 2000 een knallende binnenkomer, waarna het publiek niet meer rustig te krijgen is. Wanneer ze een goed half uur bezig zijn besluit Eddie Vedder een waanzinnige stagedive te doen. Tijdens het nummer Porch gebaart hij de cameraman dat hij dichterbij moet komen. Als hij dichterbij is, klimt Eddie in de camera-kraan. De cameraman laat het toe, maar schreeuwt zijn longen uit zijn lijf. Aan de achterkant hangen mensen aan de kraan om de zanger en de cameraman in balans te houden. Eddie klimt tot het hoogste punt en springt van enkele meters hoogte het publiek in. Zo springt Eddie samen met Pearl Jam de bloeitijd van de grunge in. In de zomer die volgt, breekt hun album Ten door.

Cameraman

Pearl Jam keert in 2018 terug op Pinkpop. Deze gelegenheid gebruikt de band om de cameraman van toen te spreken. De band dacht altijd dat hij boos was, maar dit bleek niet zo te zijn. Eddie licht toe: "Hij schreeuwde naar mensen beneden aan de kraan, die het ding in bedwang hielden. Hij riep dat ze los moesten laten als ik ging springen, omdat hij anders gekatapulteerd zou worden."

Geen shirt voor Eddie

Eerder dat jaar treedt Pearl Jam op in Tivoli in Utrecht. Na het optreden krijgen alle bandleden een Tivoli-shirt, behalve Eddie zelf. Die is zo jaloers dat hij er zelf een maakt en er Tivoli op schrijft. Hij draagt dit beruchte shirt tijdens zijn stagedive op Pinkpop, maar het shirt overleeft de actie helaas niet.

Check hier de stagedive en de reactie die 26 jaar later volgt:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pearl Jam in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Pearl Jam acht keer in de lijst der lijsten. Hun hoogste notering is Black op plek zeven. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers door de jaren heen? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie